Drie generaties Indo's in boek, film en expositie


Boekpresentatie en opening tentoonstelling 'Aanpassen!'

ENSCHEDE, 20100322 -- Op donderdag 25 maart 2010 vindt in museum TwentseWelle te Enschede de feestelijke presentatie plaats van Aanpassen! het Indische meergeneratieproject van stichting Nasi Idjo. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State en bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek, ontvangt dan het eerste exemplaar van Aanpassen!, boek met DVD over de migratiegeschiedenis van Indische Nederlanders en de gevolgen daarvan. Daarnaast opent zij de gelijknamige tentoonstelling met daarin filmbeelden en objecten.

In de periode vanaf 1945 migreerden ruim 350.000 mensen van Indo-Europese afkomst vanuit Nederlands-Indië/Indonesië naar Nederland. Volgens socioloog Paul Scheffer viel hen hier vaak `racisme, geborneerde boersheid en onbegrip' ten deel. Hij constateert een groeiend zwijgen over de Nederlandse migratiegeschiedenis. Zeer opmerkelijk is daarom het meergeneratieproject van de Enschedese stichting Nasi Idjo. Daarin komen drie generaties Indische Nederlanders confronterend in beeld.

Project `Aanpassen!'
De Indische jongerenorganisatie Nasi Idjo wil met de tentoonstelling en het boek aanzetten tot dialoog. Het project `Aanpassen!' omvat een reizende tentoonstelling en een boek met dvd, waarin drie generaties Indische Nederlanders ieder op geheel eigen wijze in beeld zijn gebracht. Aan de hand van thema's als identiteit, veerkracht, dromen en integratie heeft Nasi Idjo een schat aan herinneringen, ervaringen en ontboezemingen aangeboord. Die vormen de rode draad van zowel het boek als de tentoonstelling. Daarmee is een aanzet gegeven tot een dialoog tussen drie generaties Indische mensen, maar ook voor een hernieuwde kennismaking van de huidige Nederlandse samenleving met deze ogenschijnlijk geruisloos geïntegreerde gemeenschap.

Met de derde generatie is in workshopvorm gewerkt om hun identiteit en band met hun grootouders te verbeelden in beeld, muziek, tekst en objecten. Voor het vastleggen van de tweede generatie Indisch koos Nasi Idjo voor de meest kwetsbare mediavorm: film. De eerste generatie is gevat in indringende levensverhalen en portretten. Onder meer Winnie Sorgdrager, Wouter Muller en Joty ter Kulve-van Os leverden hun bijdrage aan het project.

Aanleiding
Nasi Idjo organiseert activiteiten die bijdragen aan het (her)ontdekken van de Indische identiteit, van toen, nu en later. In ontmoetingen met jonge en oudere Indische Nederlanders constateerden bestuursleden en initiatiefnemers Vaya Nijhof en Iris Cousijnsen een lacune in het delen van ervaringen, gedachten en herinneringen tussen de verschillende generaties. In de drie deelprojecten werkten ze samen met professionals op het gebied van fotografie, film en beeldende kunst. De eigen wijze van vormgeving maakt het zeer geschikt om ook daadwerkelijk samen met opa's, oma's, kinderen of kleinkinderen de tentoonstelling te bekijken - en zelf die dialoog aan te gaan!

Tentoonstelling en boek
Aanpassen! is te zien van 25 maart tot en met 18 april 2010, in Museum TwentseWelle, Het Rozendaal 11 in Enschede (www.twentsewelle.nl). Het gelijknamige boek is dan tevens te koop bij de tentoonstelling, in de boekhandel of bij de uitgever KIT Publishers, Amsterdam (www.kitpublishers.nl). Het project is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van stichting Het Gebaar en Gemeente Enschede.

Boekinformatie
Aanpassen! Een aanzet tot dialoog tussen drie generaties Indische Nederlanders in interview, object en film
Vaya Nijhof en Iris Cousijnsen
ISBN 978 94 6022 095 1
¤ 19,50. Uitgave KIT Publishers, ism stichting Nasi-Idjo, verkrijgbaar bij tentoonstelling, in boekhandel, via internet





Ingezonden persbericht