Ingezonden persbericht

Kokoschka live! in Gemeentemuseum Den Haag

door De Warme Winkel, Veenfabriek, en Nieuw West

25 maart t/m 25 april 2010

Gemeentemuseum Den Haag

Het is nog nooit eerder vertoond: een museum dat zijn zalen uitruimt en deze verbouwt voor een jong, eigenzinnig theatergezelschap om daar, te midden van de kunst, een vervreemdende en explosieve show te geven. Acteurs en muzikanten van De Warme Winkel, Veenfabriek en Nieuw West brengen van 25 maart t/m 25 april in de schatkamers van het Gemeentemuseum het daverende muziektheater spektakel Kokoschka Live! over het leven van de kunstenaar Oscar Kokoschka. Deze voorstelling sluit aan bij de succesvolle tentoonstelling Kandinsky en Der Blaue Reiter die voorafgaand aan de avondvoorstelling exclusief voor de theaterbezoeker geopend is. Het expressionisme herleeft dit voorjaar in het Gemeentemuseum met prachtige, kleurrijke schilderijen en spannend, vooruitstrevend theater.

Der Blaue Reiter was een kunstenaarsgroep met zeer uiteenlopende stijlen waarbij het werken vanuit de emotie een belangrijke bindende factor was. Dit is niet alleen een kenmerk van het expressionisme dat in het begin van de twintigste eeuw hoogtij vierde, maar is ook deel van de tijdsgeest van toen. Naast de twee meest toonaangevende groepen, Der Blaue Reiter en Die Brücke, waren er nog talloze kunstenaars die zich bezig hielden met de vraag hoe het eigen gevoel omgezet kon worden in kunst.

Een van deze kunstenaars was Oscar Kokoschka, een Oostenrijks 'enfant terrible' die in 1912 tentoonstelde met Der Blaue Reiter. Hij weigerde zich aan te passen aan de heersende moraal en riep telkens verontwaardiging op met zijn controversiële sociaal-politieke en filosofische stellingnames. Zijn decorontwerpen en theaterteksten waren gezichtsbepalend voor het expressionistische theater.

De Warme Winkel, Veenfabriek / Touki Delphine en Nieuw West / Marien Jongewaard brengen een ode aan de extreme bevlogenheid van Kokoschka in de rockende show Kokoschka live! waarin de vooruitstrevende ideeën van deze expressionistische kunstenaar als theatermaker, zijn turbulente leven en robuuste persoonlijkheid centraal staan.

Op woensdag- tot en met zaterdagavond opent het museum zijn deuren om 18.30 uur exclusief voor de theaterbezoekers. In alle rust kan de tentoonstelling Kandinsky en Der Blaue Reiter bezocht worden waarna om 20 uur de voorstelling begint. Voorafgaand aan het bezoek aan de tentoonstelling is een theaterdiner verkrijgbaar in het Grand Café van het museum of in het naastgelegen restaurant Gember. Hiervoor is reserveren noodzakelijk.

Op zondagmiddag is er een matineevoorstelling om 16 uur.

Meer informatie is te vinden op www.kokoschka.nl. Kaartverkoop aan de kassa of via www.gemeentemuseum.nl.Ingezonden persbericht