Vrije Universiteit Amsterdam

24-03-2010

VU breidt samenwerking met Zuid-Afrika uit

Vrijdag 26 maart tekent de Vrije Universiteit Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg. Daarmee komt het aantal Zuid-Afrikaanse universiteiten waarmee de VU een overeenkomst heeft op zeven.

De VU hecht groot belang aan de academische relatie met Zuid-Afrika. Sinds 2002 draagt het Zuid-Afrika instituut SAVUSA structureel bij aan projecten die de samenwerking tussen academisch Nederland en Zuid-Afrika versterken en maakt het wetenschappelijke publicaties van Zuid-Afrikaanse auteurs mogelijk. SAVUSA coördineert SKILL, een vierjarig programma waarmee Zuid-Afrikaanse masterstudenten in Nederland vakken kunnen volgen. Ook worden er in dit kader in Zuid-Afrika cursussen voor aankomende promovendi gegeven.

Anderhalf jaar geleden werd de Desmond Tutu-leerstoel voor Jeugd, Sport en Verzoening in het leven geroepen, vernoemd naar Desmond Tutu. Vijf hoogleraren met elk hun eigen expertise op het gebied van Zuid-Afrika maken deel uit van de leerstoel. Zij houden zich bezig met armoede, sport, Afrikaanse geschiedenis, godsdienst en kinderinfectieziekten. Binnen dit programma worden 17 Zuid-Afrikaanse promovendi opgeleid waarvan de eerste 8 afgelopen januari zijn begonnen. Voor de overige 9 is de selectieprocedure in volle gang.

Op dit moment is de VU in samenwerking met de University of South Africa (UNISA) bezig een programma te ontwikkelen dat gedurende het WK 2010 in Zuid-Afrika moet plaatsvinden. Onderdeel hiervan zijn lezingen maar ook voetbal clinics voor kinderen uit townships.