Gemeente Almere

Architectuurplaquette voor de Nieuwe Bibliotheek

26-03-2010 | Start: 16:30 | Eind: 17:00 | Locatie: Voor de ingang van de Nieuwe Bibliotheek aan het Stadhuisplein 101 (onthulling architectuurplaquette); Weerwaterplein 3 (opening expositie)

Oud-wethouder Henk Smeeman, architecten Meyer en Van Schooten en bibliotheekdirecteur Chris Wiersma onthullen op vrijdag 26 maart op het Stadhuisplein de architectuurplaquette van de Nieuwe Bibliotheek. Met de plaquette wordt, een dag voor de officiële opening, de bijzondere architectuur van het nieuwe gebouw geëerd. De plaquette is bedoeld als een permanent visitekaartje van het gebouw en geeft onder andere de architect, bouwer en bouwperiode aan.

De architectuurplaquette is een initiatief van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) om de interesse in architectuur en de betrokkenheid met onze gebouwde omgeving te stimuleren. Tijdens de bouwfase informeert het bouwbord over het project en de opdrachtgever, over wie het ontworpen heeft en wie het realiseert. Eenmaal voltooid verdwijnt het bouwbord en blijft het bouwwerk anoniem achter. Daarom werd de architectuurplaquette in het leven geroepen. De plaquette is ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook tekende voor het ontwerp van de gulden en de Nederlandse zijde van de euro.

Reeks plaquettes voor bijzondere Almeerse gebouwen De architectuurplaquette van De Nieuwe Bibliotheek is de vierde plaquette in Almere en de tweede in het Stadscentrum. Andere gebouwen met een plaquette zijn de Oostvaarderskliniek, het gebouw van architectuurcentrum CASLa en woningbouwproject De Boog aan de Cinemadreef.

De komende maanden zullen nog meer bijzondere Almeerse gebouwen een plaquette ontvangen. In het weekend van Jonge Monumentendag en de Cultuurnacht (11 en 12 september 2010) wordt een speciale architectuurroute gepresenteerd, die voert langs al deze plaquettes.

Aansluitend wordt in architectuurcentrum CASLa aan het Weerwaterplein een expositie geopend over de architecten van de Nieuwe Bibliotheek, Meyer en Van Schooten.

Programma:
16.30 uur: Verzamelen voor ingang De Nieuwe Bibliotheek 16.35 uur: Welkomstwoord door Ans van Berkum, directeur CASLa 16.40 uur: Korte toespraak oud-wethouder Henk Smeeman 16.50 uur: Onthulling plaquette door Henk Smeeman, Chris Wiersma en architecten Meyer en van Schooten
16.55 uur: Afsluiting en vertrek naar architectuurcentrum CASLa 17.00 uur: Opening expositie `Meyer en van Schooten Architecten' Winter 2009