Promotie-onderzoek: Ouderen bewegen te weinig. Stimuleer hen

25/03/2010 10:11

Open Universiteit

'Om de toenemende ziektelast tegen te gaan moeten ouderen hun leefstijl veranderen. Ze moeten gestimuleerd worden om meer te bewegen. Geef aan hoe en waar, dan zal hun beweeggedrag al veranderen'. Dat is de uitkomst van het promotie-onderzoek van Maartje van Stralen bij de faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Vrijdag 26 maart 2010 verdedigt zij haar proefschrift 'Het Actief plus project: veranderen van het beweeggedrag van ouderen'.

Hart- en vaatziekten, kanker en diabetes zijn de meest voorkomende doodsoorzaken in de westerse landen. In de komende jaren verwacht men een toename hiervan door de ongezonde leefstijl en de vergrijzing van de bevolking. Om de grote ziektelast als gevolg van deze toename zoveel mogelijk te drukken, zijn effectieve interventieprogramma's nodig die erop gericht zijn de leefstijl onder risicogroepen/ouderen te verbeteren.

Actief plus project

Het Actief plus project bestaat uit twee advies-op-maat programma's die ouderen zouden moeten stimuleren om (meer) te gaan bewegen. Van Stralen beschrijft in haar onderzoek de ontwikkeling en evaluatie van dit project.

Ouderen kregen persoonlijk advies op basis van de antwoorden die ze hadden ingevuld in een vragenlijst. Daarnaast kregen een deel van de deelnemers informatie over waar in de buurt hij/zij kon bewegen.

De resultaten laten zien dat de adviesbrieven ervoor zorgen dat ouderen vaker gaan bewegen en ook meer in staat zijn om het gezonde beweeggedrag vol te houden. De extra omgevingsinformatie leidt er toe dat men niet alleen vaker maar ook langduriger beweegt. De deelnemers zien daarnaast door de brieven meer mogelijkheden in de eigen omgeving om te gaan bewegen, zijn zich meer bewust geworden van hun eigen (gebrek aan) bewegen, en zijn meer gemotiveerd om te gaan bewegen.

Conclusie: om ouderen te bewegen tot bewegen moeten ze weten dat ze onvoldoende bewegen, moeten ze gestimuleerd worden om te willen bewegen en dienen zij niet alleen te weten hoe ze kunnen gaan bewegen maar ook waar ze kunnen bewegen!

Over Maartje van Stralen

Maartje van Stralen (1981, Leusden) begon in 1998 aan haar studie Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens haar stageperiode bij Lunds Universitet in Zweden ontstond haar passie op het gebied van gezondheidsbevordering en gezondheidsvoorlichting. In 2004 volgde Van Stralen een minor in Sportpsychologie en studeerde ze af in drie disciplines: Sport, Bewegingssysteem, en Sport- en

Bewegingspsychologie.

In februari 2005 startte Van Stralen haar PhD-project bij de faculteit Psychologie van de Open Universiteit en Department of Health Promotion van de Universiteit Maastricht. De daaropvolgende vier jaren ontwikkelde, implementeerde en evalueerde zij twee advies-op-maat programma's ter bevordering van lichaamsbeweging voor oudere volwassenen, die resulteerde in het huidige proefschrift.

Vanwege de positieve resultaten besloot ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, een vervolgtraject voor het Active plus project financieel te steunen.





http://www.ou.nl