NCRV

Netwerk

Netwerk over kinderen van ouders met een verstandelijke beperking

Vrijdag 26 maart

20.25 uur, Nederland 2

Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking krijgen vaak geen optimale opvoeding. Met name kinderen die zelf nÃet verstandelijk beperkt zijn, hebben een moeilijke jeugd. Al op jonge leeftijd zijn ze volwassener dan hun ouders. Deze groep kinderen valt in de hulpverlening tussen wal en schip omdat de ogen meestal gericht zijn op de verstandelijk beperkte ouders, broertjes en zusjes.

In Netwerk de verhalen van Jennie en Erik. Jennie is opgegroeid in een gezin met verstandelijk beperkte ouders. Ook haar twee zussen en een broer zijn in meer of mindere mate verstandelijk beperkt. Ze is nog dagelijks bezig met de zorg voor het gezin. Erik is in een vergelijkbare situatie grootgebracht. Beiden pleiten voor een vereniging waarin kinderen zoals zij kennis en ervaring kunnen delen.

Verder spreekt Netwerk met hoogleraar orthopedagogiek Carlo Schuengel. Hij doet onderzoek naar ondersteuning van ouders met een verstandelijke beperking bij de opvoeding van hun kinderen.

Naar aanleiding van NCRV Dokument Machteloos besteden de NCRV-programmaâs Netwerk en Rondom 10 aandacht aan de opvoedingsproblemen van ouders met een verstandelijke beperking. Maandag 22 maart was het eerste deel van de NCRV-documentaire te zien en het tweede deel wordt maandag 29 maart uitgezonden.