KRO

KRO De Wandeling: Rolf accepteert na 31 jaar dat hij extreem klein is

Uitzenddatum: 26/03/2010

Rolf (34) is wat we in de volksmond een lilliputter noemen, maar dat vindt hij zelf een scheldwoord. Zijn klein zijn ontkent hij 31 jaar lang en hij kijkt zelfs nooit in de spiegel. Totdat Rolf instort en inziet dat er iets moet veranderen. Tijdens een bezoek aan de Little People Convention in de VS merkt hij dat mensen in Amerika anders op hem reageren dan in Nederland. "Het bezoek heeft me heel veel geholpen in de acceptatie. In Nederland wordt er toch meer een stempel op kleine mensen gedrukt." In KRO De Wandeling van 26 maart vertelt Rolf zijn verhaal.

Rolf leidt jarenlang een leven als ieder ander. "Ik heb mezelf nooit anders gezien dan andere mensen. In de puberteit merkte ik wel dat ik anders was, maar ik ontkende het. Ik begon hard te leren. Ik vond leren helemaal niet leuk, maar ik wilde mezelf bewijzen. Ik wilde altijd beter zijn dan een ander."

Op zijn 31^e krijgt Rolf een inzinking. De ochtend nadat hij is ingestort, kijkt hij voor het eerst in de spiegel: "Ik zag mezelf, keek naar mijn voeten en handen en wist: daar ligt een groot deel van je probleem. Daar moet je het gaan zoeken. Het ligt niet aan je baan of iets anders. Dat dacht ik eerst wel."

Rolf gaat op internet op zoek naar informatie over kleine mensen. "Het eerste woord dat ik intypte was `lilliputter'. Dat had ik daarvoor nog nooit gedaan. Ik had er ook nog nooit een gezien of gesproken." Tevens ontdekt hij dat er in Amerika een Little People Convention is, een bijeenkomst voor kleine mensen. Hij besluit er heen te gaan. Rolf ontmoet de hoofdpersoon van de realityserie `Little People, Big World'. De serie is in de VS een hit en de hoofdpersonen zijn helden. "In Nederland is het toch frustrerend dat kleine mensen niet altijd serieus worden genomenof zelfs belachelijk worden gemaakt."

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 26 maart om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2.