Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Uitreiking kwaliteitskeurmerk aan zeven vrijwilligerscentrales Limburg Primeur voor Nederland

Donderdag 25 maart reikte gedeputeerde Odile Wolfs de eerste provinciale kwaliteitskeurmerken uit aan zeven vrijwilligerscentrales. Dit is het eerste concrete resultaat van een grootschalig kwaliteitsverbeteringtraject van de vrijwilligerscentrales in Limburg. De organisatie Provinciale Ondersteuning Vrijwilligerswerk Limburg (POVL) voert het verbetertraject uit en toetst en bewaakt het kwaliteitskeurmerk.

De zeven vrijwilligerscentrales die als eerste het kwaliteitskeurmerk hebben ontvangen zijn:

* Vrijwilligerscentrale Sittard Geleen (valt onder de stichting Partners in Welzijn)

* Vrijwilligerscentrale Stein Beek Schinnen (valt onder de stichting Partners in Welzijn)

* Vrijwilligerscentrale Peel en Maas (valt onder de stichting Vorkmeer)

* Vrijwilligerscentrale Heerlen (valt onder de stichting Alcander);
* Vrijwilligerscentrale Kerkrade (valt onder de stichting Impuls)
* Vrijwilligerscentrale Landgraaf (valt onder de gemeente Landgraaf)
* Vrijwilligerscentrale Nederweert (valt onder de stichting Vorkmeer)

Willen vrijwilligerscentrales een rol van betekenis (blijven) spelen bij zaken als bijvoorbeeld de invoering van de WMO, dan is het noodzakelijk dat ze het vertouwen genieten van overheden, netwerkpartners en de vrijwilligersorganisaties. Daarvoor is een kwaliteitsverbeteringtraject naar inhoud en imago gestart. Gedeputeerde Odile Wolfs: "Onze vrijwilligers zijn een kostbaar goed. Zij houden de samenleving levend. Met dit keurmerk hebben de zeven Limburgse vrijwilligerscentrales een echte kwaliteitsslag geslagen. Hiermee kunnen ze hun spilfunctie in het provinciaal vrijwilligerswerk nog beter vervullen."

Aanleiding om te komen tot het opzetten van een keurmerk vrijwilligerscentrales is een door de provincie Limburg opgezet onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van vrijwilligersorganisaties in Limburg. Limburg is de eerste provincie die kwaliteitskeurmerken voor vrijwilligerscentrales heeft.

Vrijdag 26 maart zijn er foto's op te vragen bij B. van den Heuvel, tel. (043) 389 70 59.

26-3-2010 08:49