Ministerie van Defensie

De Vries bezoekt Suriname

26 maart 2010, 9.31 uur

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Suriname. Daar bezocht de bewindsman onder meer 60 Nederlandse militairen van het Korps Mariniers en de Luchtmobiele Brigade. Zij nemen in het Zuid-Amerikaanse land deel aan de `Jungle Warfare Course'.

In 2004 sloten Suriname en Nederland een overeenkomst waardoor Nederlandse militairen jaarlijks een maand lang jungletraining kunnen ondergaan. Als tegenprestatie levert Nederland materieel, zoals vrachtwagens, aan het Nationaal Leger van Suriname.

Tijdens een gesprek met de Surinaamse minister van Defensie, Ivan Fernald, herhaalde de staatssecretaris de wens om de jungletraining uit te breiden van 60 naar 120 man. Ook in een onderhoud met president Ronald Venetiaan kwam dit aan de orde.

Surinaamse veteranen

De staatssecretaris had ook een ontmoeting met 20 Surinaamse veteranen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië en in Korea. Tijdens deze samenkomst maakte De Vries bekend dat Defensie geld beschikbaar blijft stellen voor hun jaarlijkse ontmoeting, zolang zij daar behoefte aan hebben.