Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

Datum 23 maart 2010
Kamervragen over de speciale bevoegdheid van een schooldirecteur met betrekking tot de Leerplichtwet

Met deze brief stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Verdonk over de speciale bevoegdheid van een schooldirecteur met betrekking tot de Leerplichtwet met uw kenmerk 2010Z03235. De vragen zijn gesteld aan de minister. Aangezien ik stelselverantwoordelijkheid heb voor leerplicht, beantwoord ik deze vragen.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt- Vliegenthart

a
na 1 van 3 Pagi





2010Z03235 Datum 18 februari 2010

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Verdonk over de speciale Onze referentie bevoegdheid van een schooldirecteur met betrekking tot de Leerplichtwet (ingezonden 17 februari 2010).


1
Vraag:
Bent u ervan op de hoogte dat Prinses Amalia dit jaar aanwezig is bij de Olympische Winterspelen en daardoor een week school mist? 1)

Antwoord:
Ja, ik ben ervan op de hoogte dat Prinses Amalia dit jaar aanwezig is bij de Olympische Winterspelen en dat zij daardoor vier dagen school mist.


2
Vraag:
Bent u ervan op de hoogte dat leerplichtambtenaren beweren dat dit in strijd is met de leerplichtwet?

Antwoord:
Ik ben op de hoogte van de uiteenlopende mediaberichten die hierover verschenen zijn. De branchevereniging van leerplichtambtenaren Ingrado heeft hierop gereageerd met een mediabericht op de eigen website, waarin de procedure rond extra verlofaanvragen, en de rol van de leerplichtambtenaar daarin, uiteen is gezet.


3
Vraag:
Kunt u de berichten op internet bevestigen dat de directeur van de Bloemcampschool in Wassenaar Prinses Amalia vrij gegeven heeft, omdat zij al een klas heeft overgeslagen?
Zo nee, met welke reden heeft de schooldirecteur dan extra vrije dagen toegekend?

Antwoord:
Nee, ik kan deze berichten niet bevestigen. De ouders van Prinses Amalia houden zich aan de Leerplichtwet. Het verleende verlof betreft een individuele beslissing op een individuele aanvraag. Paragraaf 3 van de Leerplichtwet 1969 (hierna Leerplichtwet) geeft de schooldirecteur de bevoegdheid te beslissen over een dergelijke verlofaanvraag. Artikel 16 van de Leerplichtwet wijst de leerplichtambtenaar aan als toezichthouder. Hierbij is tevens van belang te onderkennen dat er geen ministeriële verantwoordelijkheid geldt voor de wijze waarop het ouderlijk gezag wordt uitgeoefend. Opvoeding en opleiding van de kinderen is de verantwoordelijkheid van de Prins van Oranje en Prinses Maxima.


4
Vraag:
Bent u op de hoogte van de oproep van gemeente Utrechtse Heuvelrug aan ouders om schoolgaande kinderen niet eerder thuis te houden voor de krokusvakantie, omdat dit een overtreding van de leerplicht wet is en een `slecht signaal van de ouders' is? Zo ja, staat u achter deze oproep?

Pagina 2 van 3





Datum Antwoord: 18 februari 2010

Ja, ik ben op de hoogte van de oproep van gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ik Onze referentie hecht groot belang aan het terugdringen van voortijdig schooluitval. Daarom is

het belangrijk dat er goed toezicht plaatsvindt op de naleving van de Leerplichtwet door ouders en leerlingen. Ik sta om die reden volledig achter deze oproep.


5
Vraag:
Wat is het feitelijke verschil tussen het thuishouden van kinderen in verband met een wintersportvakantie en het bezoeken van de Olympische Spelen met het oog op de leerplichtwet?

Antwoord:
Zoals hierboven aangegeven is het aan de schooldirecteur om een afweging maken bij iedere individuele verlofaanvraag en deze te toetsen aan de mogelijkheden die de Leerplichtwet biedt. De leerplichtambtenaar houdt hier toezicht op.


6
Vraag:
Kunnen ouders volgend jaar een verzoek indienen bij de schooldirecteur voor extra vrije dagen voor hun kind om zo op tijd op wintersport te kunnen?

Antwoord:
Ouders van een leerplichtig kind die verlof wensen buiten de reguliere schoolvakanties, en menen daar gronden voor te hebben die overeenkomen met de mogelijkheden die de Leerplichtwet biedt, kunnen een verlofaanvraag indienen bij de schooldirecteur. Deze mogelijkheden zijn vervat in artikel 11 van de Leerplichtwet.


1) de Volkskrant, 12 februari 2010: "'Prinses Amalia had nooit vrij mogen krijgen voor de Winterspelen'"
Gemeente Utrechtse Heuvelrug, "Krokusactie leerplicht"

Pagina 3 van 3