Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Antwoord op de vragen van het lid Horbers (WO) aan de minister van Onderwijs. Cultuur en Wetenschap over het bericht dat Iraanse studenten voortoon wel nucleaire studies mogen volgen. (Ingezonden 4 lebruari 2010 met kenmerk 201OZ02224) Vraog 1
Heeft u kennisgenomen von het feit dot de rechter in Den Hoag de sanctieregeling die studenten uit Iran uitsluit van enkele masterapleidingen en locaties. waaronder de kerninstallaties in Petten en Borssele als onrechtmatig heeft beoordeeld?
Antwoord:
Jo. Mij is bekend dot de rechter de bedoelde regeling onverbindend heeft verklaard.
2
Betekent deze uitspraak dat de sanctieregeling niet langer van toepassing is en iemand uit Iran voortaan kon stage lopen in een kernreactor ol bepaalde nucleaire specialisaties in zijn masteropleiding kon volgen? Za ja. wat vindt u hiervan? Antwoord:
Het vonnis van de rechtbank heeft werking tussen de partijen in de zaak; dit betekent dat de onderwijsregeling op dit moment onverkort geldt. behalve vaar de drie eisers in de zaak. Wel is de regeling momenteel kwetsbaar voor vergelijkbare oordelen van andere rechters. Daaram beziet het kabinet mamenteel welke vervalgstappen genomen moeten warden in respans ap het arrest van de rechtbank Den Haag.

3
Hae is het mogelijk dat de rechter de sanctieregeling als onrechtmatig heeft beaordeeld. terwijl u bij de begrotingsbehandeling in 2008 nog stelde dat de sanctieregeling valgens u een strikte uitvoering van de VN-resolutie 1737 betreft· en u verwachtte dat de rechter dit aordeel van de regering zau delen?
4
Deelt u de mening dat het nag steeds van groot belang is am de VN-resolutie uit te voeren en aldus waakzaamheid te betrachten en te verhinderen dat gespecialiseerde varming ol opleiding aan Iraanse onderdanen wordt verstrekt die bijdraagt aan prolileratiegevoelige nucleaire activiteiten en aan de ontwikkeling van systemen voor de overbrenging van kernwapens? Zo ja. bent u bereid op korte termijn een (oangepaste) wettelijke regeling te ontwerpen die hierin voorziet? Zo nee. waarom niet? Antwoord op vraog 3 en 4:
De uitsproak van de rechter heeft mij verrast. Nederland is verplicht uitvaering te geven aan VN resolutie 1737. Het kobinet beziet momenteel welke vervolgstappen genomen moeten worden. In de tussentijd wordt de huidige regeling toegepast.
Ministerie van Onderwijs. Cultuur en Wetenschap
Rijnstroot 50. Postbus 16375. 2500 BJ Den Hoog. T +31-70 - .123457 F+31·70-4123.56 www.minocw.nl