CDA

Van Bijsterveldt: Tevreden met steun voor educatieve minor vrijdag 26 maart 2010
Deze week heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). De educatieve minor maakt het voor studenten mogelijk een verkorte lerarenopleiding te volgen aan de universiteit.

Sinds het studiejaar 2009-2010 is het voor studenten mogelijk binnen hun bachelor een educatieve minor te volgen. Als studenten deze minor succesvol afronden, krijgen ze de bevoegdheid om les te geven op de mavo en de eerste drie jaar van havo en vwo. Op deze manier wil Marja van Bijsterveldt meer academici voor de klas krijgen. Van Bijsterveldt denkt niet dat de kwaliteit van de leraren achteruit gaat: âWe moeten wat doen om meer leraren aan te trekken en veel alternatieven hoor ik niet. Daarop wachten heeft geen zin, want voor wie wacht komt alles steeds te laatâ. De staatssecretaris beloofde de Kamer dat er binnen twee jaar een evaluatie is van het plan.

Woensdag maakte Van Bijsterveldt bekend dat ze vier miljoen euro beschikbaar stelt voor middelbare scholen die stageplekken aanbieden aan de volgers van de minor. Stage lopen op een middelbare school is onderdeel van de verkorte lerarenopleiding. Met de vier miljoen kunnen ruim duizend stagiairs die de minor volgen begeleid worden. Studenten kunnen dit studiejaar op tien universiteiten terecht om een educatieve minor te volgen. Komend jaar zullen dat er meer zijn.