NEN


NEN zoekt leden normcommissie 'Gietijzeren Buizen'

vrijdag 26 maart 2010, 10:50

NEN inventariseert welke Nederlandse organisaties in 2010 willen deelnemen aan de normcommissie 'Gietijzeren Buizen'. Deze commissie volgt het werk van ISO/TC 5/SC2 'Cast iron pipes, fittings and their joints' en CEN/TC 203 'Cast iron pipes fittings and their joints'.

Vanuit de markt is de vraag gekomen welke rol Nederland speelt op het gebied van normalisatie voor gietijzeren buizen. Momenteel is er geen actieve Nederlandse schaduwcommissie voor dit onderwerp. In het verleden bleek er vanuit de markt geen interesse meer voor te zijn. Inmiddels is er weer volop interesse, mede door technologische ontwikkelingen die het mogelijk maken met dunnere wanddiktes te werken. Hierdoor wordt steeds meer overgegaan van een klasse-indeling op basis van wanddikte naar een indeling op basis van druk. Het is van belang dat deze nieuwe ontwikkelingen genormaliseerd worden.

Nederlandse schaduwcommissie|
Op dit moment is er belangstelling vanuit Saint-Gobain, Samson en KIWA. Naast leveranciers en keuringsinstellingen wordt ook gedacht aan deelname door gebruikers (zoals drinkwaterbedrijven, hoogheemraadschappen, afvalwaterzuiveringen), brancheorganisaties (zoals FME, VEWIN, RIONED) en installateurs (zoals Hak, Heijmans, Nacap, BAM). In de loop van dit jaar wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd waarvoor alle belanghebbenden benaderd zullen worden.

Informatie
Voor meer informatie of deelname aan deze normcommissie, kunt u contact opnemen met Isabel Polderdijk (015) 2 690 442 of via chemistry@nen.nl.