Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

24 maart 2010

antwoorden aan op de schriftelijke vragen over illegale abortuspraktijken op de Antillen en Aruba

2010Z02878 Antwoord op vragen van de leden Van Gent (GroenLinks) en Remkes (VVD) van de Staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over illegale abortuspraktijken op de Antillen en Aruba. (Ingezonden 12 februari 2010)
1. Kent u de berichten en het onderzoek1 naar de gevolgen van het abortusverbod op de Antillen? Antwoord: ja, ik heb kennis genomen van de berichten in het Antilliaans Dagblad van 12 februari en de scriptie "Di mi ta di bo. Wat van mij is, is van jou" van W. van der Wiele.
2. Wat zijn de precieze gevolgen van het wettelijk verbod van abortus op de Nederlandse Antillen en Aruba? Antwoord: zie antwoord op vraag 5.
3. Kunt u bij benadering zeggen hoeveel vrouwen hun toevlucht zoeken tot alternatieve vruchtafdrijvende methoden? Welke methoden worden hierbij toegepast en wat zijn de mogelijke gezondheidsrisico's hiervan? Antwoord: zie antwoord op vraag 5.
4. Wie houdt toezicht op de medische toelaatbaarheid van deze alternatieven voor abortus precies in? Antwoord: zie antwoord op vraag 5.
5. Is het waar dat reguliere huisartsen tegen betaling abortus aanbieden, maar dat vrouwen door de hoge kosten hiervan zich doorgaans verlaten op riskante alternatieven? Antwoord: ik heb de regeringen van de Nederlandse Antillen en Aruba op de hoogte gesteld van uw vragen 2 t/m 5 en hen verzocht de door u gevraagde informatie op korte termijn aan te leveren.
6. Deelt u de mening dat de ernstige gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan alternatieve abortussen aanleiding moeten zijn om met de Antilliaanse overheden het abortusverbod te heroverwegen? Antwoord: zie antwoord op vraag 7.
7. Bent u bereid in overleg te treden met de Antilliaanse en Arubaanse overheden om een publiekscampagne te starten om de bevolking te informeren over seksualiteit en de gezondheidsrisico's van onveilige seks en om lokale initiatieven financieel te ondersteunen? Waar het de BES-eilanden betreft, merk ik op dat in de Tweede Kamer het amendement-Remkes c.s. inzake de invoering van een wettelijke regeling voor abortus is aangenomen (Kamerstukken II 2009/10, 31959, nr.25). Indien de Waz op de BES-eilanden van toepassing wordt, gelden de zorgvuldigheidsregels die voortvloeien uit de wet en het Besluit afbreking zwangerschap. Waar het de huidige landen Aruba en de Nederlandse Antillen betreft (en na de staatkundige veranderingen de toekomstige landen: Curaçao en St. Maarten) informeer ik
1 - Antilliaans Dagblad, week 6: "'Abortus 'koop' je', 'Van seks op de motorkap word je niet zwanger'"
- Wendele van der Wiele, 2010: "Di mi ta di bo. Wat van mij is, is van jou" u dat ik uw zorgen deel over illegale abortuspraktijken zoals genoemd in de krantenartikelen van 12 februari 2010. Ten aanzien van het financieel steunen van lokale initiatieven merk ik op dat er reeds voorbeelden zijn van initiatieven die in het verleden door bijvoorbeeld de Stichting Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie (AMFO) zijn (mede)gefinancierd2. Ik vind het op dit moment echter niet gepast een voorkeur uit te spreken voor een bepaalde oplossing of aanpak. Allereerst betreft het hier een verantwoordelijkheid van de overheden van de Nederlandse Antillen en Aruba. Ten tweede zou ik het antwoord van de regeringen van de Nederlandse Antillen en Aruba op uw vragen willen afwachten om een beter inzicht te krijgen in de omvang en aard van de problematiek.
2 Bijvoorbeeld de Aids Support Group Saba (ASGS) en de St. Maarten Aids Foundation (zie ook: http://www.sxmaidsfoundation.org/pages/hivawareness.htm)