Senternovem

25-03-2010 |

C2C polymeren netwerk biedt unieke kennis

Het kennisnetwerk C2C in de polymeerindustrie biedt leden unieke informatie, die nergens anders te vinden is. Doordat leden informatie uitwisselen die nog niet op internet of elders te vinden is, maar vooral in de hoofden zit, kunnen bedrijven verder komen bij de ontwikkeling van hun C2C product. Zo bleek een bedrijf dat een C2C schoen wil ontwikkelen samen in een zaal te zitten met bedrijven die hun de langgezochte grond- en hulpstoffen konden leveren. De derde bijeenkomst op 4 maart jl. over biopolymeren kon daarmee in de ogen van Agentschap NL al niet meer stuk.

Het netwerk was te gast bij het ICSE (International Center for Sustainable Excellence) in Eindhoven, waar we een rondleiding kregen langs de permanente tentoonstelling van duurzaamheidsinitiatieven van diverse bedrijven. Bas Luiting gaf een toelichting op wat er te zien was; te starten bij een vloer van oude autobanden, liepen we langs een kringloop van papierrecycling en verschillende nieuwe innovatieve materialen, die door Material Sense zijn tentoongesteld. Na de `boom' van DPI Value Centre met allemaal voorbeelden van biopolymeren liepen we door naar de kabelgoot van aardappelzetmeel, langs kleding van eco-katoen, duurzaam kantoormeubilair, een printer met gerecyclede componenten en tapijt met C2C certificaat. De rondleiding eindigde bij de expositie van enkele afvalverwerkers, die de transitie naar grondstofleverancier doormaken (zie foto).

Lonneke de Graaff (DPI Value Centre) presenteerde verschillende methoden om te verduurzamen en hun relatie tot C2C. Zij ging in op The Natural Step, Industrial Ecology, Biomimicry, Remanufacturing en Life Cycle Assessment (LCA).

Karin Molenveld (Wageningen UR en DPI-VC) gaf een overzicht van de verschillende soorten biopolymeren zoals cellulose acetaat, thermoplastisch zetmeel, PHA, PLA en biobased PE en hun toepassingsmogelijkheden. Ook de verschillen tussen biobased (gemaakt van biologische grondstof, geen fossiele grondstoffen nodig, maar niet altijd afbreekbaar) en bioafbreekbaarheid (afbreekbaar, maar kan bijv. gemaakt zijn uit aardolie) en de rol van de omgeving (afbraak in zout water gaat vaak langzaam doordat er weinig microorganismen zijn) kwamen aan de orde. In de discussie kwam ook het dilemma van grondbeslag voor grondstoffenteelt aan de orde.

In korte presentaties van 5 minuten konden de leden die dat wilden zich kort presenteren of een vraag voorleggen aan het netwerk. Zo was een vlaggenproducent op zoek naar een leverancier voor C2C textiel en inkten. De netwerkleden tipten hem over het bestaan van autostoelbekleding van PLA, C2C textiel met goud label van Rohner (Climatex en Lifeguard) en depolymeriseerbaar polyamide 6. Maar ook het leasen van banners en vlaggen is wellicht een duurzame oplossing. Diverse recyclers vertelden hun aanpak voor recycling van verschillende materialen en hoe dit aansluit bij het Cradle to Cradle concept. Een ontwerpbureau legde uit hoe Cradle to Cradle bij productontwerp kan worden toegepast en een aantal grondstofleveranciers gaf een toelichting op de laatste ontwikkelingen.

Het kennisnetwerk C2C polymeren is een initiatief van het programma Milieu & Technologie van Agentschap NL en wordt begeleid door DPI Value Centre. Wilt u er volgende keer ook bij zijn of verslagen en presentaties van deze of de vorige bijeenkomsten bekijken? Word dan lid van het kennisnetwerk via onderstaande site.