Ministerie van Financiën

Onderzoek naar grootschalige dranksmokkel

Nieuwsbericht | 26-03-2010 | Douane, FIOD-ECD

In een gecombineerde actie van de FIOD en Douane hebben gisteren doorzoekingen plaatsgevonden. De doorzoekingen vonden plaats in een onderzoek van het Functioneel Parket, naar grootschalige accijnsfraude met bier, wijn en sterke drank.

Twee bedrijfspanden in Heeze en Valkenswaard en twee woningen in Valkenswaard zijn doorzocht. De Nederlandse staat heeft door de accijnsfraude vermoedelijk een aanzienlijk fiscaal nadeel geleden.

De verdachten in dit onderzoek worden er van verdacht op grote schaal misbruik te hebben gemaakt van de verstrekte douanevergunning. In de administratie van de vergunninghouder werd voorgedaan dat de drank in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving naar diverse andere lidstaten van de Europese unie was vervoerd, terwijl uit onderzoek blijkt dat de drank vermoedelijk het illegale circuit is ingegaan.

Vorige week heeft de FIOD al een bedrijfspand in Asperen en woningen in Alphen aan de Rijn en 's-Gravenhage doorzocht. Dit bedrijf opereerde vermoedelijk op dezelfde manier als de verdachten in Heeze en Valkenswaard.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op computers en administratie. De Douane heeft een grote partij sterke drank inbeslaggenomen. Daarnaast zijn de douanevergunningen direct ingetrokken, is beslag gelegd op een bankrekeningtegoed en is een naheffingsaanslag opgelegd.