Gemeente Soest

Start AED-hulpverlening in de gemeente Soest

26 maart 2010

De afgelopen periode zijn bijna 60 vrijwilligers uit de wijken van Soest en Soesterberg opgeleid om een AED (automatische externe defibrillator) te kunnen bedienen en om te kunnen reanimeren.

Nu is het moment aangebroken dat de AED's geplaatst worden in elke wijk van Soest en Soesterberg. Zo hoopt de gemeente Soest dat in geval van een hartstilstand snel en adequaat hulpverlening kan worden geboden.

In een eerder stadium hebben de wijkbehewonersteams Klaarwater en Overhees het initiatief genomen om een AED in hun wijk op te hangen. De gemeenteraad heeft dit initiatief ondersteund en geld beschikbaar gesteld om in elke wijk in Soest en Soesterberg een AED te plaatsen.

Omdat apparaten alleen geen levens redden, is er ook geld beschikbaar gesteld om uit elke wijk vrijwilligers op te leiden die in een geval van een hartstilstand een AED kunnen bedienen.

Deze vrijwilligers zijn erg belangrijk om de hulpverlening snel op gang te laten komen. De gemeente Soest is dan ook erg dankbaar voor de belangeloze inzet van de 60 inwoners die zich hebben aangemeld als AED-bediener.

Plaatsing AED's

De AED's worden in speciale AED-kasten opgehangen. Dit om de herkenbaarheid te vergroten en om misbruik tegen te gaan. De AED-kasten komen op allerlei plaatsen in de openbare ruimte, zodat zij 24 uur per dag ingezet kunnen worden. De eerste kast is onlangs geplaatst bij het gemeentehuis. De plaatsing van de overige kasten in de wijken volgt zo spoedig mogelijk.

Naast de apparaten die in de wijken komen te hangen, beschikken veel bedrijven in Soest en Soesterberg al over een AED. Ook zijn enkele sporthallen in de gemeente uitgerust met een AED. Een grote beschikbaarheid van AED's en tijdige hulpverlening doet de overlevingskansen na een hartstilstand stijgen.

Symbolische start

Op dinsdagavond 30 maart aanstaande organiseert de gemeente Soest een informatieavond voor alle opgeleide vrijwilligers en geĂŻnteresseerden om in dit kader uitleg te geven over hulpverlening, alarmering, werking van de AED-kast.

Wethouder Krijger zal op diezelfde avond symbolisch de AED-hulpverlening in de gemeente Soest starten door een AED in een AED-kast te plaatsen.