Gemeente Soest

Gemeente Soest zet sportaccommodaties in voor BSO

26 maart 2010

Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat de buitenschoolse opvang (BSO) in Soest goed geregeld is. De gemeente wil daarom de gemeentelijke sportaccommodaties beschikbaar stellen voor buitenschoolse opvang. Zo wil zij een faciliterende rol spelen als het gaat om buitenschoolse opvang.

Win-win situatie

Goede kinderopvang vervult een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Door sportaccommodaties beschikbaar te stellen voor buitenschoolse opvang, worden er extra BSO-plaatsen gecreëerd en kunnen meer kinderen hiervan gebruik maken.

Daarnaast biedt buitenschoolse opvang op een sportaccommodatie de gelegenheid om kinderen op een sportieve manier op te vangen. Hierdoor worden kinderen gestimuleerd meer te gaan sporten. De inzet van sportaccommodaties voor BSO is bovendien efficiënt en sluit goed aan bij het streven van de gemeente om haar accommodaties multifunctioneel in te zetten.

BSO-instellingen die geïnteresseerd zijn in het gebruik willen maken van sportaccommodatie om daar BSO te gaan aanbieden, kunnen zich vanaf vandaag wenden tot de afdeling Samenleving van de gemeente.

In samenspraak met de huidige gebruikers van de betreffende sportaccommodatie (i.c. de sport-verenigingen) zal vervolgens een gebruikersovereenkomst worden opgesteld en een vergoeding voor het gebruik van de sportaccommodatie worden bepaald.

Daar waar de huidige bestemmingsplannen BSO niet toestaan op de sportaccommodatie, zal de gemeente een ontheffing aanvragen om dit bestemmings-plantechnisch mogelijk te maken. Vooraf zal de gemeente wel elke aanvraag toetsten op financiële haalbaarheid waarbij tevens gekeken zal worden naar de btw-consequenties voor de gemeente.

De eerste verantwoordelijkheid voor de buitenschoolse opvang ligt bij de schoolbesturen. Uiteindelijk ziet de GGD erop toe dat BSO in een veilige en hygiënische omgeving wordt aangeboden.