Gouden Wilhelmina tientje uit 1892 aan kop

26/03/2010 12:16

Het Nederlandsche Muntenhuis

Verkiezing mooiste munt van Nederland

Almere, 26 maart 2010. De nationale muntverkiezing is de eerste verkiezing van de mooiste munt uit de geschiedenis van Nederland. Numismaten en verzamelaars hebben een top-tien samengesteld van de mooiste Nederlandse munten uit de geschiedenis, van de VOC tijd tot nu. Reden om de allereerste nationale muntverkiezing in het leven te roepen: wat is de meest aansprekende munt uit de Nederlandse geschiedenis? Het Gouden Wilhelmina tientje uit 1892, met de beeltenis van een zeer jonge Wilhelmina met loshangend haar, is tot nu toe het meest populair. De verkiezing wordt georganiseerd door het Nederlandsche Muntenhuis. Tot 8 april kunnen mensen hun stem uitbrengen op www.muntverkiezing.nl en eind april wordt de mooiste munt van Nederland bekendgemaakt.

Munten als betaalmiddel: sinds 600 voor Christus worden diensten en goederen geruild tegen munten. Deze munten vertegenwoordigen niet alleen een betalingswaarde, de munten geven ook inzicht in de tijd waarin de munt geslagen is.

Nederlandse munten zijn zeer populair onder verzamelaars in binnen- en buitenland. Vooral Amerikanen zijn dol op onze munten. Nostalgie speelt daarin een belangrijke rol. En het feit dat Nederland een rijke historie heeft: sinds de VOC-tijd spelen Nederlandse munten een belangrijke rol in het internationale betalingsverkeer. De munten, vaak van goud, zilver en brons gemaakt, laten ook zien wie of wat er op dat moment belangrijk was in ons Koninkrijk.

Al die munten op een rijtje geven een goed beeld van de Nederlandse historie door de eeuwen heen. Muntverzamelaars weten daar alles van. Zij kunnen aan de hand van een munt een compleet hoofdstuk uit onze geschiedenis aflezen. En hoe bijzonderder de munt, hoe hoger de verzamelaarswaarde.

Op de website www.muntverkiezing.nl staan de, volgens kenners, tien mooiste exemplaren afgebeeld met een korte beschrijving van de geschiedenis van die munt. Iedereen kan meestemmen via de website tot 8 april. Eind april maakt Het Nederlandsche Muntenhuis bekend wat Nederland de mooiste munt uit onze geschiedenis vindt.

De tien mooiste Nederlandse munten volgens verzamelaars:

Hele Gouden Rijder 1749 - 1765

Koperen VOC Duit, periode 1602 - 1799

Gouden 10 gulden 1892 van Koningin Wilhelmina

Kroningstientje 1898 van Koningin Wilhelmina

10 gulden 1970 van Koningin Juliana


1 gulden 1980, 'Dubbelkop Juliana/Beatrix'

Het voetbal vijfje - Het EK uit 2000, met Koningin Beatrix

Gouden 50 euro 2004 - geboorte van prinses Amalia

Gouden 50 euro 2005 - 25-jarig regeringsjubileum Koningin Beatrix

Gouden Manhattan tientje 2009 - 400 jaar Nederland-Manhattan

Over Het Nederlandsche Muntenhuis

Het Nederlandsche Muntenhuis is een organisatie dit zich ten doel stelt het culturele erfgoed dat in munten en herdenkingsuitgiften is weergeven te selecteren en aan verzamelaars aan te bieden.

Het Nederlandsche Muntenhuis heeft een klantenbestand van ongeveer 450.000 verzamelaars.





http://www.muntverkiezing.nl