Ministerie van Defensie

Bemanning Tromp geeft weeskinderen knuffels

26 maart 2010, 12.03 uur

De weeskinderen gaan graag op de foto met hun nieuwe speelgoed en de bemanningsleden van de Tromp. Een aantal bemanningsleden van het fregat Hr. Ms. Tromp heeft bij 2 weeshuizen in Mombasa speelgoed en knuffels uitgedeeld. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) lag de afgelopen dagen in de Keniaanse havenstad voor het aanvullen van de voedsel- en brandstofvoorraden en kleine herstelwerkzaamheden.

De speelgoedactie is een initiatief van korporaal Elke Kunneken. Zij kreeg het idee toen haar moeder haar een zak met oud speelgoed van haarzelf gaf. Door eerdere bezoeken wist Elke dat er een groot tekort aan speelgoed, knuffels en kleding is in de Keniaanse weeshuizen. Ze wist ook dat de kans groot is dat de Tromp de haven van Mombasa aandoet tijdens operatie Atalanta. De actie was geboren en voor vertrek zamelde de bemanning zoveel mogelijk spullen in voor de weeshuizen.

Straatmeisjes

In Wema Center krijgen jonge straatmeisjes scholing voor zicht op een betere toekomst.

Na contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken werden 2 weeshuizen in Mombasa geselecteerd om het ingezamelde speelgoed, knuffels en kleding uit te delen. Het weeshuis Baraka Childrens Home biedt onderdak aan 30 kinderen tussen de 3 en 18 jaar met het hiv-virus en aids. De kinderen krijgen onderdak, medicijnen, kleding, scholing en begeleiding. In het andere weeshuis, Wema Center, worden jonge straatmeisjes opgevangen. Ook krijgen de meisjes er scholing, om ze zo uitzicht te bieden op een betere toekomst.

Operatie Atalanta is de antipiraterij-missie van de EU waar Hr. Ms. Tromp op dit moment aan deelneemt.