Gemeente Het Bildt


Het Bildt wil monument voor Anita Andriesen

26-03-2010 12:06

De gemeenteraad van het Bildt heeft samen met de Stichting Bildtse Belangen Bildtse bank - Friesland bank en Wonen Noordwest Friesland te St.-Annaparochie het initiatief genomen tot de oprichting van een monument ter nagedachtenis aan Anita Andriesen.

Anita Andriesen was PvdA-gedeputeerde in Fryslân, en afkomstig uit Oudebildtzijl. Mevrouw Andriesen overleed op 3 december 2008 aan de gevolgen van kanker. Zij heeft veel betekend voor de provincie Fryslân en het Bildt.

Zowel binnen de gemeenteraad, het college, de bevolking en andere maatschappelijke organisaties wordt de wens tot het oprichten van een monument breed gedragen.
Er is een werkgroep opgericht met daarin vertegenwoordigers van de initiatiefnemers. De werkgroep heeft ondersteuning gekregen van architect en ontwerper Gunnar Daan. De heer Daan maakt het ontwerp voor het monument. In overleg met de familie is gekozen voor een plaats waar Anita vroeger vaak kwam en die voor haar veel betekende: de dijk bij Zwarte Haan.

Het monument zal bestaan uit twee roestvrijstalen banken van elk 7,5 meter die aan weerszijden van de dijk worden geplaatst. De ene bank biedt uitzicht over het Bildtse land en de andere bank over het Wad. De banken worden schuin tegenover elkaar geplaatst net onder de kruin van de dijk zodat mensen met elkaar kunnen praten. De ontwerper hoopt met de vervaardiging van dit monument een ontmoetingsplek te creëren.

De totale kosten voor het project bedragen ongeveer 60.000 euro. De gemeente het Bildt, Stichting Bildtse Belangen en Wonen Noordwest Friesland zullen ieder een derde van de kosten betalen.

De gemeenteraad behandelt dit voorstel op 15 april. Voorafgaande aan de raadsbehandeling zal de heer Daan het ontwerp van het monument presenteren tijdens de Raderaad op woensdag 31 maart a.s. 's avonds om 20.30 uur.

De definitieve plaatsing wordt na de zomer verwacht.

Foto: www.bildtsroasy.nl

---