Politie Gelderland-Zuid

Beginnend bestuurder aangehouden

Tiel, 26-03-2010 o Een motoragent zag donderdagavond rond 21.25 uur een scooter rijden vanaf de Veemarkt richting Papesteeg, zonder licht. De agent gaf de bestuurder een stopteken en sprak de man hierop aan. Tijdens hun gesprek kwam er een ander motorvoertuig de Papesteeg inrijden. Ook deze bestuurder kreeg van de politieman, middels een zaklamp, een stopteken. De snorfietser verminderde echter geheel geen vaart.

De snorfietser reed op de - als zodanig duidelijk zichtbaar en herkenbare - agent af, die nog net opzij kon om niet geraakt te worden. De agent nam een sterke alcohollucht bij de man waar, die zich ook niet echt meewerkend gedroeg. Een andere politieman kwam erbij en met behulp van de alcoholtester namen ze een blaastest bij de bestuurder af. De uitslag was een "F" wat doorgaans een indicatie is voor aanzienlijk alcoholgebruik. De man bleef zich recalicitrant opstellen en uiteindelijk is hij geboeid naar het politiebureau overgebracht.

De verdachte, een 20-jarige inwoner van Tiel, had op het moment van de staande houding een krat bier tussen zijn benen. Er kwam nog een surveillance-eenheid bij om de snorfiets en de krat naar het bureau over te brengen. De politie trok de gegevens van de snorfiets na omdat de verdachte geen identiteitspapieren bij zich had.

Invordering rijbewijs
Op de ademanalyse blies de man uiteindelijk 625 ug/l, ruim boven de wettelijke limiet van 88 ug/l voor de groep beginnend bestuurders, waar de Tielenaar onder valt. Vanwege de hoge uitslag vorderde de politie direct zijn rijbewijs. Proces-verbaal tegen hem wordt opgemaakt. Ook geldt de artikel 130 procedure om de verdachte aan te melden voor een (verplichte) EMA-cursus.

Broer ook aangehouden
Een broer van de verdachte, die naar het politiebureau kwam met het rijbewijs van de 20-jarige, begon zich ermee te bemoeien. Hij werd vervolgens aangehouden voor belemmering van het politiewerk en belediging van een politiembtenaar. Omdat deze verdachte minderjarig is, werd zijn moeder op de hoogte gesteld.
Beide broers zijn afgehoord en later in de nacht in vrijheid gesteld. (08)

Laatst gewijzigd 26-03-2010 12:38 | © Regio Gelderland-Zuid |