FNV Bondgenoten

Harde cao-voorstellen van Corus in de koelkast na confrontatie

De tweede dag van de cao-onderhandelingen tussen FNV Bondgenoten en staalbedrijf Corus zijn vandaag gestart met een stevige confrontatie.

Corus is met cao-voorstellen gekomen waarbij de werknemers zeer fors moeten inleveren. FNV Bondgenoten en boze leden die werken bij Corus hebben daarop geëist dat Corus de voorstellen direct van tafel haalde. Dat is gebeurd: de voorstellen liggen nu in de koelkast.

Aad in 't Veld, bestuurder FNV Bondgenoten: "De voorstellen waren absurd en onbespreekbaar. Corus moet met iets fatsoenlijks komen in plaats van botte kostenbesparingen ten koste van hun eigen personeel. En dat terwijl er geen enkele rechtvaardiging is. Het bedrijf gaat gezien de economische situatie niet slecht en heeft al een zware reorganisatie doorgevoerd. Deze werknemers verdienen iets beters."

De speerpunten van FNV Bondgenoten zijn: meer aandacht voor jongeren, een vloer voor loonsverhoging voor de lage inkomens en dat Corus zich uitspreekt over de AOW plannen. FNV Bondgenoten zet in op een loonsverhoging van 2% per 1 april 2010 voor één jaar, met een vloer voor de lage inkomens van EUR 416,38 per procent per jaar. De vakbond stelt voor de bedragen in salarisschalen voor jeugdige werknemers per
1 januari 2011 met 2% extra te verhogen. De vakbond wil een betere aansturing door het management om een sterke speler te blijven, door meer te investeren in werknemers en installaties. Voor de veiligheid is meer aandacht noodzakelijk om ongelukken te voorkomen. Om het percentage vrouwen te verhogen wil FNV Bondgenoten met Corus voorstellen afspreken om aantrekkelijker te worden als werkgever voor vrouwen.

De huidige cao loopt op 1 april aanstaande af en geldt voor 9.500 mensen.

Vorig jaar is Corus gereorganiseerd en ingekrompen met 800 fte. Daardoor is de werkdruk opgelopen.