Groen!

Europa zet nucleaire deal op losse schroeven

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 26 maart 2010 in "Klimaat en energie"

Op 22 oktober 2009 sloot de regering triomfantelijk een deal met GdF/Suez. De oudste kerncentrales van ons land zouden 10 jaar langer open blijven, in ruil zou Suez/Electrabel van 2010 tot 2014 jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro betalen. Een paar zilverlingen in vergelijking met de 2 miljard nucleaire rente die de nucleaire operatoren elk jaar opstrijken.

De CREG, de federale energieregulator, maakte in een studie al brandhout van de hele constructie. Ondertussen doet de Europese Commissie hetzelfde. Ze heeft de Belgische Regering een vragenlijst bezorgd die langer is dan het gesloten akkoord. De vragen gaan over elk aspect, elk detail, elke komma van de tekst. België moet antwoorden tegen 8 april, maar het is nu al duidelijk dat het erg moeilijk zal zijn om gesloten akkoord zonder meer te handhaven.

De regering heeft nu dus een uitgelezen kans om een en ander recht te zetten. Op vraag van Europa moet ze nagaan of het wel nodig was om de3 oudste kerncentrales langer open te houden. Iedereen weet dat de beslissing genomen is op grond van een politiek georiënteerde studie waar heel wat opmerkingen bij te maken zijn. Bovendien moet de regering ook klaarheid scheppen hoe ze gekomen is tot dat bedrag van 200 miljoen. Dit bedrag is er ook gekomen op basis van natte vingerwerk, en houdt geen rekening met de marges die de nucleaire producenten realiseren op kernenergie.

Voor Groen! is de conclusie dan ook evident. Sluit de 3 oudste kerncentrales zoals voorzien in de wet. Room tegelijkertijd de nucleaire winsten af (zo'n 2 miljard euro per jaar) en gebruik dat geld om de elektriciteitsmarkt open te breken, te moderniseren, en CO2-vrij te maken. 6 windmolens op de Noordzee zorgden voor meer dan 1 miljoen arbeidsuren. Massale investeringen in hernieuwbare energie kunnen onze economie de zuurstof geven die ze zo hard nodig heeft.

Extra informatie
Lees hier vraag en antwoord van Tinne Van der Straeten aan Paul Magnette (pagina 20 van het verslag) (pdf-formaat)

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be