Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 13.30 uur

Utrecht, 26-03-2010

District Eemland zuid zet Twitter in

AMERSFOORT - De politie van Eemland zuid zet het middel Twitter als een pilot in bij de bestrijding van straatroven in Amersfoort en is vanaf vandaag te volgen op http://twitter.com/politie033.

Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Het is een sociale netwerksite waarop personen en organisaties zich kunnen aanmelden en aan anderen laten weten wat men aan het doen is. Twitter kan zowel op een computer als een mobiele telefoon met internetaansluiting gebruikt worden.

De politie Utrecht heeft al een regionale twitteromgeving met inmiddels 1001 personen of volgers die door de tweets of berichten van de politie worden geïnformeerd over successen binnen de opsporing maar ook over zaken als babbeltrucs. De politie in Amersfoort zet nu als pilot een eigen twitteromgeving in om het publiek in Amersfoort, die zich als volger aanmelden, snel te kunnen informeren over een straatroof die kort daarvoor heeft plaatsgevonden. In het bericht dat verspreid wordt is er informatie terug te vinden over de locatie van de straatroof, een mogelijk signalement van de verdachte en/of vluchtroute.

De politie hoopt via Twitter vooral informatie te krijgen van bewoners die anders niet zo snel reageren op nieuws dat via de klassieke media als radio, tv en krant wordt verspreid. De politie waarschuwt tipgevers wel om op te passen dat er geen vertrouwelijke informatie 'getweet' wordt, omdat de informatie dan openbaar op internet staat. In plaats daarvan kunnen twitteraars de informatie beter via de optie 'directmessage' versturen of het alarmnummer 112 bellen.

Over een aantal maanden zal het pilot worden geëvalueerd om te bekijken of het middel een bijdrage heeft geleverd bij de aanpak van straatroven.

Snorfietsster gewond bij aanrijding

AMERSFOORT Een 20-jarige vrouw uit Soest is op donderdag 25 maart gewond geraakt toen zij met haar snorfiets in botsing kwam met een bestelauto.

De bestelauto, bestuurd door een 28-jarige Amersfoorter, kwam vanuit Oudegein en wilde de Sara Burgerhartsingel oprijden. Daarbij zag de man de 20-jarige snorfietsster, die van rechts kwam, over het hoofd. De vrouw belandde op de motorkap van de bestelauto en viel daarna op de grond en raakte gewond. Een ambulance heeft de vrouw overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de aanrijding.

Te snel: rijbewijs kwijt

AMERSFOORT Een 36-jarige man uit Leusden mocht op donderdag 25 maart zijn rijbewijs inleveren, nadat hij langs de kant was gezet wegens een overschrijding van de maximumsnelheid. Hetzelfde lot trof een 41-jarige man uit Hoevelaken.

Een motoragent van de Video Verkeerssurveillance zag de Leusdenaar rond 15.30 uur rijden op de Rondweg-Zuid. Op die weg geldt een maximumsnelheid van 80 km/h. Na een trajectmeting bleek de man 149 km/h (144 km/h gecorrigeerd) te hebben gereden. Ter hoogte van de Vlietsingel in Leusden kreeg de 36-jarige een stopteken en moest zijn rijbewijs inleveren.

Ook de snelheid van een 41-jarige man uit Hoevelaken werd op de Ringweg-Zuid gemeten. De motoragent zag de man rond 20.00 uur rijden en hield een trajectmeting. Het resultaat was een overschrijding van 51 km/h (gecorrigeerd). Ter hoogte van de Spieghelweg in Leusden mocht ook de man uit Hoevelaken zijn rijbewijs aan de motoragent afgeven.