D66

vrijdag 26 maart 2010

Medicinale cannabis moet in basispakket

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham vindt dat chronisch zieke patiënten, die bij de bestrijding van hun pijn veel baat hebben bij medicinale cannabis, beter toegang moeten krijgen tot dit medicijn. Deze week sprak de Tweede Kamer over de initiatiefnota "Toegankelijker medicinale cannabis" van Van der Ham.

Basispakket

Van der Ham bepleit in de nota onder andere dat apotheken tien soorten cannabis moeten verstrekken en dat medicinale cannabis in het basispakket komt. "We zien dat veel patiënten niet de goede variant via de apotheek kunnen krijgen, en dat het voor velen onbetaalbaar is. Dit moet worden opgelost," aldus het D66-Kamerlid.

Winst voor patiënten

Ondanks dat de aanwezige Kamerleden het belang van medicinale cannabis erkenden, reageerde minister Klink (Volksgezondheid, CDA) minder positief op het initiatief van het D66-kamerlid. De minister is niet bereid het aantal varianten uit te breiden of medicinale cannabis op te nemen in het basispakket. Wel wil hij kijken of het nuttig is om medicinale cannabis te herbeoordelen. Van der Ham: "We gaan door met innoveren, om te kijken of medicinale cannabis een geregistreerd geneesmiddel kan worden. Dat is winst voor de patiënten."

Boris van der Ham publiceerde afgelopen week in De Volkskrant een opinieartikel: Medicinale cannabis moet in basispakket. Het artikel werd ondertekend door Wim Anker (strafpleiter), Johannes van Dam (culinair journalist en patiënt diabetische neuropathie) en Arno Hazekamp (moleculair bioloog).