Openbaar Ministerie

Tien jaar celstraf en tbs geëist voor doodslag op Francien Cuijpers

26 maart 2010 - Arrondissementsparket Utrecht

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf van tien jaar en tbs geëist tegen een 38-jarige man uit Zeist die ervan wordt verdacht op 23 september 2008 Francien Cuijpers op het Steven Butendiekplateau te hebben omgebracht.

De verdachte meldde zich op 27 februari 2009 via 112 met de mededeling dat hij dacht enige maanden terug iemand op het Steven Butendiekplateau te hebben gedood. Terugzoekend kwam de politie uit op de niet-natuurlijke dood van Francien Cuijpers op 23 september. Omdat er destijds geen aanwijzingen waren voor een misdrijf, is het lichaam toen vrijgegeven en op 1 oktober begraven.

Naar aanleiding van de melding startte de politie onder leiding van het OM op 5 maart 2009 een grootschalig onderzoek. Op 6 maart werd het lichaam opgegraven om het te laten onderzoeken door een patholoog. De conclusie uit dit onderzoek is dat de vrouw gewurgd is.

De verdachte verklaart aanvankelijk bij de politie dat hij die avond veel verdovende middelen had gebruikt, dat hij van zijn fiets was gevallen en bijkwam als hij Francien in zijn handen heeft. Hij was bang dat zij een anonieme tip had gegeven waardoor zijn kinderen het huis uit zijn gegaan. Hij denkt dat hij haar heeft gewurgd. De verdachte wil met zijn geweten in het reine komen en daarom verklaart hij. Later beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Verder verklaart hij dat hij spullen heeft meegenomen om het op een overval te laten lijken. Deze worden later teruggevonden bij bekenden van de verdachte.

Al met al concludeert de officier van justitie dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is voor de doodslag op Francien Cuijpers en gaat uit van een verminderde toerekeningsvatbaarheid. De verdachte lijdt lange tijd onder een persoonlijkheidsstoornis en verslavingsproblematiek. Bovendien is hij voor eerdere feiten veroordeeld tot tbs, die in 2007 was beëindigd. Ook al concluderen de deskundigen in deze zaak niet dat er ten tijde van het feit sprake was van een verminderde toerekeningsvatbaarheid, toch meent de officier van justitie dat een maatregel tbs op zijn plaats is, naast een lange gevangenisstraf van tien jaar. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.