Gerechtelijke organisatie

Gerechtshof Amsterdam wijst verzoeken schadevergoeding Nomads

Amsterdam, 26 maart 2010 - Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag, 26 maart 2010, de verzoeken om schadevergoeding in de zogenoemde Nomadszaak afgewezen. De verzoeken hadden betrekking op de tijd die de betrokkenen in voorarrest hebben doorgebracht op verdenking van de moord in februari 2004 op drie van hun clubleden van de Limburgse afdeling van de Hells Angels. In juni 2007 werden zij daarvan in hoger beroep vrijgesproken.

Het hof bepaalt dat er geen gronden van billijkheid zijn om tot toekenning van een schadevergoeding over te gaan.

Het hof overweegt dat het beroep op hun zwijgrecht heeft bijgedragen aan de voortduring van de voorlopige hechtenis en aan het ontstaan en vergroten van de schade waarvan vergoeding werd verzocht.

Betrokkenen zijn er niet in geslaagd aannemelijk te maken dat in redelijkheid niet van hun kon worden gevergd door de beantwoording van in de loop van het proces aan hun gestelde vragen, het ontstaan van die schade te voorkomen of te beperken.

Het hof oordeelt dat indien de weigering om aan het (opsporings)onderzoek mee te werken was ingegeven door vrees voor repercussies bij het doorbreken van een onder de Hells Angels geldende zwijgcode, de gevolgen daarvan voor hun risico moeten blijven.

Ook verder ziet het hof geen redenen om tot schadevergoeding over te gaan.

Op maandag 29 maart wordt de volledige uitspraak op rechtspraak.nl gepubliceerd

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 26 maart 2010 Naar boven