Gemeente Sittard-Geleen


Monumenten herkenbaar aan schildje 'gemeentelijk erfgoed' (Sittard-Geleen)

Sittard-Geleen, 26 maart 2010 -- in de gemeente zijn 230 gemeentelijke monumenten. Het college is van mening dat cultureel erfgoed herkenbaar moet zijn. Om de bijzondere status van deze monumenten te benadrukken is een groen-wit schildje ontworpen. Wethouder Ruud Guyt, monumenten, heeft op 26 maart het eerste schildje vastgeschroefd op het huis aan de Marcellienstraat 11 in Geleen. Ruud Guyt: 'Het schildje markeert het monument én de eerste inspectie door de Monumentenwacht. Monumentenwacht gaat in opdracht van de gemeente alle monumenten gratis inspecteren. Het schildje wordt aangebracht op elk door de Monumentenwacht geïnspecteerd gemeentelijk monument'. Op basis van deze inspectie wordt een zogenaamd instandhoudingsplan opgesteld voor de komende zes jaar. Zo kan de eigenaar precies zien in welk jaar wat aangepakt kan worden en welke delen eventueel voor een subsidie in aanmerking komen.

Het Monumentenplatform Sittard-Geleen is mede initiatiefnemer van het plaatsen van de schildjes. In het platform zitten vertegenwoordigers van alle organisaties, die zich bezig houden met lokale monumentale erfgoed. Het platform overlegt regelmatig met en adviseert de wethouder monumenten over het lokale cultuurhistorisch erfgoed.

Om periodieke inspectie van gemeentelijke monumenten te stimuleren heeft B&W besloten om alle eigenaren de eerste inspectie van hun gemeentelijke monument gratis aan te bieden. Bijkomend voordeel is dat de gemeente beter inzicht krijgt in de gebreken en te verwachten instandhoudingskosten van de gemeentelijke monumenten. De gemeente kan haar subsidiebeleid hierop afstemmen. Dat kan o.a. betekenen dat de eigenaren van monumenten, die in slechte staat verkeren actief door de gemeente worden benaderd. Het onafhankelijke inspectierapport van Monumentenwacht, waarin de bouwkundige kwaliteiten en gebreken van de bijzondere onderdelen zijn opgenomen, vormt tevens de basis voor het opstellen van een periodiek instandhoudingsplan. Daarmee wordt bewerkstelligd dat alleen onderdelen worden vervangen die daadwerkelijk in slechte staat zijn. Dit komt niet alleen ten goede aan een verantwoorde (sobere en doelmatige) inzet van overheidsgelden, maar is tevens van belang in verband met het behoud van authentieke materialen en monumentale constructies. Monumentenwacht Limburg is een deskundige onafhankelijke non-profit organisatie, die zich bezig houdt met inspectie van monumenten.