CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël
UNICEF-verklaring boycotactie voldoet niet helemaal

vr 26-03-2010

De reactie van Unicef op Kamervragen over haar beleid voldoet maar gedeeltelijk", zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel. "CIDI mist een veroordeling door UNICEF van het geweld en de boycot tegen Israel, die Pyalara bepleit. Uiteindelijk financiert Unesco de organisatie al 10 jaar en is deze uiting van haat niet hetgeen je van VN steun mag verwachten
CIDI-directeur Naftaniel reageerde hiermee op een verklaring van UNICEF, nadat CU, VVD, CDA en SGP donderdag vragen stelden over een boycotcampagne tegen Israel. Deze campagne van een door UNICEF en Cordaid gesubsidieerde organisatie droeg, naast een afbeelding van een bijl die een Davidster vermorzelt, het logo van UNICEF. In de tekst werd opgewekt tot een boycot van Israel.

Steun aan dergelijke campagnes, die de vrede in de regio niet bevorderen, moet worden ingehouden op ontwikkelingssubsidie, stond ondermeer in de vragen van VVD, CDA, CU en SGP.

UNICEF-Nederland reageerde razendsnel op de Kamervragen, zo leek het en kwam vandaag met een verklaring (hier).
Daarin staat dat de organisatie Pyalara het logo van UNICEF zonder toestemming heeft gebruikt: "Noch de poster, noch het televisieprogramma dat het adverteert, weerspiegelt het beleid van UNICEF of haar opvattingen." En eventuele samenwerking met PYALARA zal UNICEF "zorgvuldig overwegen".

Over het eventueel terugbetalen van onjuist gebruikte subsidies rept UNICEF met geen woord. Dat kan ook niet, want de snel verspreide Nederlandse reactie was niet werkelijk een reactie op de kamervragen. Het was de vertaling van een verklaring van UNICEF-Amerika van 23 maart. De twee verklaringen vertonen een paar interessante verschillen.

De Amerikaanse UNICEF- verklaring (lees die hier) begon met de woorden:

NEW YORK, NY; MARCH 23, 2010--UNICEF does not endorse the use of violent imagery and abhors the inappropriate use of its logo to suggest otherwise. The use of violence runs counter to UN values and principles.

In de Nederlandse verklaring staat nergens een zin als: UNICEF onderschrijft het gebruik van gewelddadig beeldmateriaal niet en betreurt het ongepaste gebruik van haar logo om het tegendeel te suggereren. Het gebruik van geweld druist in tegen de normen en waarden van de VN.

Daarentegen is in de Nederlandse verklaring het PR-achtige stukje toegevoegd:

Over PYALARA

PYALARA staat voor `Palestinian Youth Association for Leadership and Rights Activation'. Het is een communicatie- en mediagerichte Palestijnse NGO die in 1999 is opgericht voor Palestijnse jongeren.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van de organisatie is het bieden van een `uitlaatklep' voor jonge Palestijnen door te schrijven en gebruik te maken van andere vormen van communicatie om zich zo te verbinden met de gemeenschap waarin ze leven.

De poster en de tv-film beantwoorden ongetwijfeld aan de beschrijving "uitlaatklep". De vraag is echter wat UNICEF en Cordaid hebben gedaan om te voorkomen dat uit die klep haatzaaiende beelden en taal worden gelaten.