Siemens

Persbericht

201003.294

Den Haag, vrijdag 26 maart 2010

Nieuwe KNXnet/IP-modulen zorgen voor optimale benutting van energie

De nieuwe KNXnet/IP-modulen IP-interface N 148/22 en IP-router N 146/02 van Siemens maken voor hun communicatie gebruik van de KNXnet/IP-standaard, waardoor nieuwe toepassingsgebieden voor de gebouwen¬systeemtechniek ontstaan, bijvoorbeeld de exploitatie van verspreide locaties via bestaande datanetwerken.

De IP-router N146/02 en de IP-interface N148/22 zijn ontwikkeld voor communicatie tussen de in de gebouwentechniek veelvuldig toegepaste KNX-componenten en PC's en kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de toegang op afstand tot een KNX-installatie. De noodzakelijke netwerkparameters kunnen vast door de installatietechnicus worden toegewezen, maar de apparaten kunnen deze ook ontvangen van een DHCP-server in het netwerk of zelfs de parameters aan zichzelf toewijzen (bij het ontbreken van een server, de zogenoemde autoIP-functie). Per apparaat staan tegelijkertijd tot 4 tunneling-verbindingen (voor ETS, visualisering, OPC-server en overige toepassingen) alsmede een extra ObjectServer-verbinding (voor visualisering via netwerkverbindingen met lange signaalvertragingen) ter beschikking. De fysieke netwerkadressen voor de tunneling- en ObjectServer-functionaliteit kunnen eveneens automatisch worden toegewezen.
De beide KNXnet/IP-modulen ontvangen hun bedrijfsspanning via de netwerkkabel door middel van "power over Ethernet" conform IEEE 802.3af en hebben geen extra voeding nodig. Indien gewenst kan een externe voeding natuurlijk wel worden geleverd. De beide modulen beschikken over vijf LED's voor de weergave van de bedrijfsstatus en de communicatie via KNX en IP. Beide apparaten beschikken daarnaast over een geïntegreerde buskoppeling en een RJ45-connector voor Ethernet-aansluiting.

De IP-router N146/02 is bovendien geschikt voor KNXnet/IP-routing. Net als bij een lijnkoppeling verstuurt het apparaat hierbij een KNX-telegram via het IP-netwerk naar meerdere andere apparaten. Op deze manier is snelle communicatie tussen lijnen, gebieden of hele installaties mogelijk.

Juist bij verspreide locaties worden de voordelen van de koppeling van KNXnet/IP en het centrale gebouwenmanagement duidelijk, omdat enerzijds de investeringskosten per locatie laag gehouden kunnen worden en anderzijds een bijdrage wordt geleverd aan het optimaliseren van de bedrijfs- en onderhoudskosten. De communicatie tussen de locaties en het centrale gebouwenbeheer verloopt via het datanetwerk, dat al voor de dagelijkse bedrijfsprocessen in de locaties aanwezig is. Ter plaatse hoeft alleen een KNXnet/IP-interface aan de reeds aanwezige KNX-installatie te worden toegevoegd. Indien gewenst, kan deze interface ook meer uitgebreide besturingsfuncties zoals tijdschakelaars overnemen, die vanuit de centrale kunnen worden geconfigureerd. Hierdoor kan op elk gewenst moment het bedrijf van de installatie vanuit de centrale worden geoptimaliseerd, zonder dat onderhoudspersoneel zich naar de betreffende locatie hoeft te begeven. De beide modulen IP-interface N 148/22 en IP-router N 146/02 ondersteunen deze functionaliteit voor onderhoud op afstand, configuratie op afstand en diagnose op afstand met vier tunneling-verbindingen.

De integratie van KNXnet/IP en gebouwenmanagement omvat de centrale registratie van energieverbruik in de afzonderlijke locaties. Hierdoor kan het totale energieverbruik zowel voor afzonderlijke vestigingen als voor alle vestigingen samen worden geoptimaliseerd door gecoördineerde instellingen in het centrale gebouwenmanagement. Dit geldt met name voor min of meer soortgelijke locaties, zoals winkels, fast food-ketens, winkelketens etc. Dankzij de vergelijkbare specificaties van de locaties zijn de kosten voor planning, installatie, inbedrijfstelling inclusief integratie in het centrale gebouwenmanagement, onderhoud en exploitatie lager dan bij individuele gebouwspecificaties.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation, Ron Nielen
Tel: (070) 333 1052
E-mail: ron.nielen@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com