Nieuw-Vlaamse Alliantie


KB tewerkstellingsmaatregelen personen met een handicap nu toch aangepast (26/03/10)

Federaal minister van Werk Joelle Milquet herziet haar weigering om een nieuw koninklijk besluit met tewerkstellingsmaatregelen voor personen met een handicap aan te passen aan de Vlaamse realiteit. Vlaams Parlementslid Helga Stevens dreigde vorige week nog met een belangenconflict tegen de federale regelgeving. Uit het antwoord op een nieuwe vraag van Helga Stevens in de Senaat blijkt dat minister Milquet haar standpunt nu toch zal herzien en dit in overleg met het Vlaams Gewest.

Eind 2008 hevelde de Vlaamse regering de bevoegdheid voor personen met een arbeidshandicap over naar de VDAB. Federaal minister Milquet negeerde dit echter en wou enkel nog subsidies toekennen aan personen met een arbeidshandicap die erkend werden door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Ondanks overleg creëerde Milquet bewust een kader dat de duizenden werknemers met een arbeidshandicap uitsloot die sindsdien via de VDAB recht kregen op een rendementssubsidie. Het nieuwe federale KB vereiste namelijk dat de personen met een arbeidshandicap ingeschreven waren bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) om in aanmerking te komen voor de federale ondersteunende maatregelen.

Dat minister Milquet deze eenvoudige wijziging niet wenste door te voeren, getuigde opnieuw van federale arrogantie. Dat dit een rechtstreekse impact zou hebben voor duizenden personen met een arbeidshandicap was blijkbaar maar bijzaak. Het is triestig te moeten vaststellen dat telkens met belangenconflicten gedreigd moet worden om de Franstalige ministers er toe aan te zetten zelfs de meest evidente zaken bij te sturen.

Auteur:
Helga Stevens
Gemeenschapssenator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be