Ministerie van Justitie

programma-onderdeel Movies that Matter

Minister Hirsch Ballin opent programma-onderdeel Movies that Matter

Nieuwsbericht | 23-03-2010

Op vrijdag 26 maart opent het programma-onderdeel Camera Justitia in aanwezigheid van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin met de Nederlandse première van de documentaire War Don Don. Gedurende de festivalweek vinden dagelijks vertoningen van de geselecteerde films en debatten met internationale gasten plaats.

Het Movies that Matter Festival wordt georganiseerd door Stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International. Movies that Matter wil met films ogen openen voor mensenrechten.

Het Movies that Matter Festival is hét Nederlandse podium voor de geëngageerde film. Jaarlijks worden hier tientallen documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers vertoond. Films die het debat over mensenrechten, menselijke waardigheid en situaties waarin deze in het geding zijn aanwakkeren. Vaak zijn de films op dit festival voor het eerst, maar ook voor het laatst in Nederland te zien.

Het festival wordt gekenmerkt door een uitgebreid verdiepingsprogramma met onder meer talkshows en debatten waarbij het publiek uitgebreid in gesprek kan gaan met internationale gasten als
mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten.

Naast het reguliere film- en verdiepingsprogramma kent het festival een feestelijke openingsavond, een award ceremony op de slotavond, een educatieprogramma, speciale besloten vertoningen en aan het festival gerelateerde activiteiten als een foto-expositie, een toneelvoorstelling, muziekoptredens. Ook vertoont het festival in samenwerking met partners films op TV en internet.

Het festival presenteert twee hoofdprogramma's; A Matter of ACT, het competitieprogramma van Amnesty International dat uit tien documentaires over bijzondere mensenrechtenactivisten bestaat en Camera Justitia, het competitieprogramma met films over internationale rechtspraak. Camera Justitia omvat filmvertoningen, aansluitende verdiepingsprogramma's, de Camera Justitia Award en de Camera Justitia Masterclass.

Het Camera Justitia hoofdprogramma presenteert films en debatten die aansluiten bij het werkterrein van het Internationaal Strafhof en de diverse tribunalen in Den Haag. Het belicht het thema mensenrechten en gerechtigheid vanuit verschillende invalshoeken met films en debatten over `transitional justice', internationale en zorgvuldige nationale rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid. Dit programma is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie.

Het Camera Justitia filmprogramma bestaat dit jaar uit zeven documentaires. De Camera Justitia Award, de Zilveren Vlinder en een geldprijs van EUR3.000, zal worden uitgereikt aan de beste film uit dit programma. In de jury onder meer directeur Voorlichting van Justitie, Anne-Marie Stordiau.

De jury voor de Camera Justitia Award bestaat uit minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (voorzitter), Willem van Genugten (hoogleraar Europees en Internationaal Recht) en Ally Derks (directeur IDFA). De Camera Justitia Award zal worden uitgereikt door de minister tijdens de slotavond van het Movies that Matter Festival op woensdagavond 31 maart 2010.

Daarnaast staan er jaarlijks uiteenlopende thema's op het programma. In 2010 zijn dit onder andere gay rights, migratie en moving. Ook zal er een selectie van de beste IDFA human rights documentaries en opvallende human rights speelfilms en documentaires die in 2009 in de bioscoop te zien waren gepresenteerd worden.

Het Movies that Matter Festival onderscheidt zich door bij de meeste filmvertoningen uitgebreide verdiepingsprogramma's te presenteren. In debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met gasten uit binnen- en buitenland kan het publiek met de festivalgasten in gesprek gaan.

Ook bieden deze programma's het festivalpubliek informatie over bijvoorbeeld de achtergrond van de film en de keuzes die zijn gemaakt bij het maken ervan. De dwarsverbanden met onder andere theater, politiek, wetenschap en het bedrijfsleven leiden vaak tot verrassende discussies waarbij het publiek voorbij haar eigen grenzen kijkt.

Kijk voor meer informatie ook op de webstie van Movies That Matter

Meer informatie


* Movies that Matter Festival