Ministerie van Justitie

ketenpartners bij lokale aanpak recidive jongeren

Verbetering samenwerking ketenpartners bij lokale aanpak recidive jongeren

Persbericht | 26-03-2010

Op lokaal niveau kan de samenwerking tussen ketenpartners bij de aanpak van recidive onder jongeren verbeterd worden. Het Nederlandse Jeugdinstituut heeft daarom de opdracht gekregen om een zogenaamde handreiking op te stellen voor gemeenten, die in het voorjaar beschikbaar komt. Dat schrijven de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Rouvoet voor Jeugd en Gezin aan de Tweede Kamer.

Het Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ), het samenwerkingsverband van de vijf inspecties op het terrein van jeugdzorg, gezondheidszorg, onderwijs, werk en inkomen en openbare orde en veiligheid, heeft in de gemeenten Den Haag, Hellevoetsluis, IJsselstein en Lelystad in de eerste helft van 2009 onderzoek gedaan naar de wijze waarop organisaties samenwerken om recidive onder jongeren aan te pakken en te voorkomen. In het rapport "De lokale aanpak en preventie van recidive onder jongeren" concludeert het ITJ dat de samenwerking op lokaal niveau op diverse punten voor verbetering vatbaar is.

De ministers Hirsch Ballin en Rouvoet stellen dat er sinds de momentopname in de eerste helft van 2009 veel verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo is de realisatie van een landelijk dekkend netwerk van 45 Veiligheidshuizen voltooid. Ook is het ten behoeve van goede nazorg het netwerk- en trajectberaad ingevoerd. De komende tijd zal onder meer de schakeling tussen de Centra voor Jeugd en Gezin, de Zorg- en Adviesteams - en daarmee het onderwijs - en de Veiligheidshuizen extra aandacht krijgen. Om de samenwerking te bevorderen hebben de bewindslieden aan het Nederlandse Jeugdinstituut de opdracht gegeven om een handreiking op te stellen voor het bevorderen van deze samenwerking. Deze handreiking zal in het voorjaar beschikbaar komen voor gemeenten.

Meer informatie


* Rapport: De lokale aanpak en preventie van recidive onder jongerenRapport | 26-03-2010 | pdf-document, 3.68 MB
Zie het origineel

* De lokale aanpak en preventie van recidive onder jongeren: Overall rapportageRapport | 26-03-2010 | pdf-document, 0.17 MB
* Brief aan Minister Rouvoet van Jeugd en GezinBrief / circulaire / beleidsregels | 21-01-2010 | Access-database, 33 KB
*