100.000ste luchtvaartexamen bij CBR

26/03/2010 16:31

Centraal Bureau Rijva ardigheidsbewijzen

Vandaag heeft de 10-jarige afdeling Luchtvaartexamens van het CBR het 100.000ste examen afgenomen. Dit examen werd afgelegd door de 21-jarige Marloes Blaauw uit Arnhem, leerling bij vliegschool Stella Aviation Academy in Teuge. Samen met haar medekandidaten werd ze na afloop van het desbetreffende luchtvaartexamen door een vertegenwoordiger van het CBR toegesproken en in het zonnetje gezet. Ook vertegenwoordigers van de Inspectie Verkeer & Waterstaat waren aanwezig om dit mee te vieren. Er werd niet alleen stilgestaan bij het 100.000ste examen, maar ook bij het feit dat het CBR inmiddels 10 jaar de theorie-examens van de burgerluchtvaart verzorgt.

Werkzaamheden

De taken van de afdeling Luchtvaartexamens van het CBR zijn onder andere het verstrekken van toelatingsbewijzen, inschrijven voor en afnemen van theorie-examens voor de burgerluchtvaart en het verstrekken van de examenresultaten. Alles verloopt volgens het door de Inspectie Verkeer en Waterstaat opgesteld examenreglement en de beschikbaar gestelde examenopgaven.

Met ingang van 1 januari 2009 zijn de verantwoordelijkheden voor de afdeling Luchtvaartexamens uitgebreid. Het beheer van zowel de nationale als internationale vragenbank, de regie over de aanmaak en vaststelling van examens, de inhoudelijke evaluatie en examenbeoordeling en de aansturing van de door de Inspectie Verkeer en Waterstaat benoemde experts, inclusief het bijbehorend budgetbeheer, zijn in 2009 volledig geïntegreerd in het bestaande takenpakket van deze afdeling van het CBR.

Theorie-examens

Voor de Nederlandse burgerluchtvaart nam het CBR in 2009 ruim 12.300 theorie-examens af. Dit aantal is nagenoeg gelijk aan het aantal examens in 2008. Hetzelfde geldt voor het examenpercentage beroepsvliegers en privévliegers: 75 procent examens voor aanstaande beroepsvliegers en 25 procent examens voor aanstaande privévliegers.

Per brevetsoort varieert het aantal af te leggen theorie-examens. Het CBR biedt kandidaten de mogelijkheid van vijf tot twaalf examensessies per jaar. Alle theorie-examens zijn schriftelijk en worden gelijktijdig op verschillende locaties in Nederland afgenomen.