GroenLinks

Meest gestelde vragen over AOW-plan GroenLinks

De AOW kan en moet socialer en moderner. Als het aan GroenLinks ligt wordt de AOW straks gekoppeld aan het arbeidsverleden van mensen, zodat iedereen na 45 jaar werken recht heeft op AOW. De bouwvakker en de crècheleidster die misschien al op hun 18e zijn begonnen met werken, kunnen met 63 jaar stoppen met werken. De architect en huisarts werken langer door. Lees hier de meest gestelde vragen.

Waarom wil GroenLinks AOW koppelen aan arbeid?
Kort 3 redenen:


1) Het is socialer en rechtvaardiger. Iemand die eerder begint met werken, heeft recht op eerder te stoppen met werken.
2) Iedereen die kan werken, is keihard nodig. De babyboomers gaan de komende jaren massaal met pensioen, door de vergrijzing komen er grote arbeidsmarkttekorten aan. Iedereen moet meewerken om onze sociale voorzieningen op peil te houden.

3) Iedereen die daartoe in staat is, zou economisch zelfstandig moeten kunnen zijn. Zo strandt één op de drie huwelijken. Voor veel vrouwen en hun kinderen betekent een scheiding een enkeltje richting de armoede van de bijstandsuitkering. GroenLinks wil mensen daarom stimuleren om te participeren op de arbeidsmarkt.

Een huisman zorgt voor zijn 2 kinderen en heeft geen betaalde baan. Bouwt hij AOW op?
Ja, in periodes waarin wordt gezorgd voor kinderen tot 5 jaar tellen deze jaren conform de werkeloosheidswet voor de helft mee. Dus in die periode bouwt deze huisman AOW-recht op. Als het jongste kind 5 jaar is en hij besluit weer parttime te gaan werken en daarmee meer dan 50% van het wettelijk minimumloon verdient, bouwt hij AOW op.

Krijgt een 40 jarige huisvrouw volgens de plannen van GroenLinks AOW? Zo ja vanaf wanneer?
Ja, vanaf 65 jaar. GroenLinks houdt rekening met de oudere generatie. Ons plan geldt alleen voor mensen die vanaf 1972 zijn geboren. Deze keuze hebben wij gemaakt, omdat we van de jongere generatie kunnen verwachten dat zij kunnen participeren op de arbeidsmarkt.

Kan iemand die 67 jaar wordt en niet 45 jaar heeft gewerkt toch met pensioen?
Ja. Deze persoon krijgt dan eventueel aanvulling uit de bijstand als het gezinsinkomen onder de bijstandsnorm valt, net zoals nu gebeurt bij mensen met een AOW-gat.

Kan iemand op eigen kosten eerder stoppen met werken en AOW-opbouw inkopen?
Ja. Iedereen is vrij om te stoppen met werken op welke leeftijd dan ook. Net als dat nu ook kan met een AOW-gat. GroenLinks spreekt mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid, maar we ontnemen ze dus geen keuzes. We stoppen alleen de verkapte subsidie op niet werken in de AOW.

Krijgt iemand die chronisch ziek is recht op AOW? Ja. Wie niet kan participeren op de arbeidsmarkt door arbeidsongeschiktheid bouwt gewoon AOW op.

Krijgt iemand die werkeloos is geworden recht op AOW? Ja. Wie tijdelijk niet kan participeren op de arbeidsmarkt door werkloosheid bouwt gedurende deze periode gewoon verder AOW-rechten op.

Krijgt iemand die fulltime zorgt voor een ziek familielid recht op AOW?
Ja. Mensen die door intensieve zorgtaken voor zieke naasten (mantelzorgers) voor een periode niet kunnen werken, bouwen AOW-rechten op. Deze periode van zorg telt conform de werkeloosheidswet voor de helft mee.

Een student die voltijd studeert, verdient met een bijbaan meer dan het wettelijk minimum loon. Bouwt deze AOW rechten op? Nee. Indien een student ingeschreven staat bij een voltijdse studie op een hogeschool of universiteit bouwt deze geen AOW-rechten op. Studenten bouwen deze pas op als ze beginnen met werken en hebben recht op AOW na 45 jaar werken.

Zie ook meer uitleg over de AOW-plannen in het artikel 'GroenLinks maakt AOW flexibel en sociaal'