Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Haverkamp over de nieuwe kieswet en mensenrechtenschendingen in Birma

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Haverkamp over de nieuwe kieswet en mensenrechtenschendingen in Birma

Kamerbrief | 26 maart 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Haverkamp over de nieuwe kieswet en mensenrechtenschendingen in Birma. Deze vragen werden ingezonden op 16 maart 2010 met kenmerk 2010Z04712.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Haverkamp (CDA) over de nieuwe kieswet en mensenrechtenschendingen in Birma.

Vraag 1

Kent u het bericht "Birma weert met kieswet oppositie bij verkiezingen"? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat met deze eenzijdig door het Birmese regime opgelegde verkiezingswet de oppositie nog meer aan banden wordt gelegd en dat de in het najaar verwachte verkiezingen ongeloofwaardig zullen zijn?

Antwoord

De recent gepubliceerde kieswetten hebben de kans op geloofwaardige en transparante verkiezingen verder verkleind. De door het regime benoemde en derhalve niet onafhankelijke Electorale Commissie krijgt het monopolie op alle beslissingen betreffende de verkiezingen. De voornaamste opponent van het regime, Aung San Suu Kyi, wordt verder gemarginaliseerd, omdat de kieswet indiceert dat zij haar NLD-partij niet zou mogen leiden, en zelfs geen lid meer mag zijn. Ondanks evidente democratische tekortkomingen hebben enkele politieke partijen de intentie deel te nemen aan de verkiezingen. De NLD heeft aangekondigd op 29 maart a.s. een besluit kenbaar te maken over deelname.

Vraag 3
Zo ja, bent u bereid deze wet te veroordelen en er bij de EU op aan te dringen hier ook kritisch stelling tegen te nemen? Kunt u daarbij ingaan op vrijlating van Aung San Suu Kyi en alle politieke gevangenen en aanvang van een dialoog tussen het regime en politieke en etnische oppositie over een eerlijk verkiezingsproces? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Nederland is voorstander van een scherp-kritische verklaring van de EU waarin afkeuring wordt uitgesproken over de nieuwe kieswet en de de voortdurende mensenrechtensschendingen in Birma. Bij herhaling roept Nederland, in bilaterale contacten en in EU-verband, de Birmese leiders op tot vrijlating van Aung San Suu Kyi en andere politieke gevangenen, alsmede tot een dialoog tussen het regime en de politieke en etnische oppositie.

Vraag 4
Is de EU bereid om deze maand in de resolutie over de mensenrechtensituatie in Birma in de VN Mensenrechtenraad te verwijzen naar de scherpe conclusie van de Speciale VN-Rapporteur voor de mensenrechten in Birma, dhr. Tomás Ojea Quintana, inzake "crimes against humanity", "war crimes" en zijn referentie naar het Internationaal Strafhof (A/HRC/13/48, 5 maart 2010)? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Op dit moment wordt in de Mensenrechtenraad op initiatief van de EU een resolutie voorbereid over de mensenrechtensituatie in Birma. De inzet daarbij is om de aanhoudende en systematische schendingen van mensenrechten en fundamentele vrijheden in niet mis te verstane bewoordingen te veroordelen en daarbij inderdaad ook te verwijzen naar het rapport van de heer Ojea Quintana.

Vraag 5

Kunnen Nederland en de EU zich uitspreken voor een zo spoedig mogelijke bijeenkomst van de "Group of Friends of the Secretary General on Myanmar", bij voorkeur in Jakarta, met als doel druk uit te oefenen op het regime voor vrijlating van de politiek gevangenen en aanvang van de dialoog ten behoeve van een eerlijk verkiezingsproces?

Vraag 6

Kunnen de EU en Nederland hun contacten met China, de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) en India benutten om deze bijeenkomst zo spoedig mogelijk te laten plaatsvinden en een productieve uitkomst te stimuleren?

Antwoord op vragen 5 en 6

De Secretaris Generaal van de VN zal op 25 maart a.s. de"Group of Friends on Myanmar" weer bijeen roepen (deze bestaat uit de VS, VK, Frankrijk, China, Rusland, India, Japan, Singapore, Thailand, Indonesië, Vietnam, het EU-Voorzitterschap, Noorwegen en Australië). De lokatie en het niveau van deelname worden door de VN, in samenspraak met een eventueel gastland, bepaald. De Nederlandse regering was voorstander van een bijeenkomst op korte termijn van de Group of Friends.


1) NRC Handelsblad, 10 maart 2010

BBC News, 11 maart 2010