Eerste Seks Prijs 2010 uitgereikt

26/03/2010 17:38

Nederlandse Vereniging van Seksuologie

Vrijdag 26 maart is in Utrecht aan Bart van Eldert de NVVS Seksuologie Media Prijs 2010 uitgereikt. Hij is de eerste winnaar van deze opmerkelijke prijs die werd overhandigd door Cisca Dresselhuys, voorzitter van de jury. Zij loofde de wijze waarop van Eldert op duidelijke en niet-denigrerende wijze seksuologische onzin aan de kaak stelde in een weekendbijlage van het Algemeen Dagblad. De jury, bestaande uit seksuologen van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS), nomineerde daarnaast nog Jorien de Lege (Volkskrant) en Liddie Austin (Red Magazine).

De NVVS heeft besloten deze Seksuologie Media Prijs in te stellen om kwalitatief goede journalistiek over seksuele gezondheid en seksuologie te stimuleren. Volgens de jury hebben de drie genomineerden in de afgelopen twee jaren laten zien dat het ook mogelijk is om over seksualiteit op een gedegen manier te schrijven en gebruik te maken van wetenschappelijke informatie op een uitgebalanceerde manier. De NVVS zal zich ook in de komende jaren blijven inspannen om journalisten te stimuleren informatie over seksuele gezondheid, onderzoek en voorlichting voor een breed publiek toegankelijk te maken. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan schrijvende pers en makers van audiovisuele en digitale media. In het ene jaar zal de prijs worden toegekend aan een journalist. In het andere jaar gaat het om een aanmoedigingsprijs voor een student in de journalistiek.

Volgens het jury rapport komt van Eldert voor de prijs in aanmerking omdat hij een actueel thema bespreekt waar veel mannen en vrouwen al jaren mee worstelen. Gevoed en gemanipuleerd door de media streven ze naar een onbereikbaar ideaal lichaam. Het handhaven van mythes en gemanipuleerde stereotype beelden van seksualiteit door genitale loodgieters en fotoshoppers (M/V) wordt door van Eldert op toegankelijke manier beschreven voor een groot publiek.

De winnaar heeft een bedrag van 1500 euro mee naar huis mogen nemen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nvvs.info/mediaprijs