Gemeente Hoorn

Zilveren legpenning voor Cilia van Weel

Tijdens het gezamenlijke afscheid van wethouders mevrouw C.G (Cilia) van Weel-Niesten en de heer R.J.R. (Ronald) Witteveen op vrijdag 26 maart ontving Cilia van Weel uit handen van burgemeester Onno van Veldhuizen de zilveren legpenning van de gemeente Hoorn. Beiden hebben al voor de verkiezingen van 3 maart aangegeven dat zij hun loopbaan in de Hoornse politiek wilden beëindigen.

Cilia van Weel kwam in 1990 in de gemeenteraad voor het CDA. Zij was al sinds 1976 actief in de plaatselijke politiek. In 2002 werd zij bij de raadsverkiezingen lijsttrekker en na de verkiezingen wethouder. Dat herhaalde zich in 2006.
Zij had de volgende portefeuilles: stadsbeheer, havens, markten en kermissen, wijkaanpak, speelplekken, sport, vastgoed, personeel en organisatie, openbaar vervoer, parkeren.

In de periode 2006-2010 was zij tevens plaatsvervangend lid van het Algemeen Bestuur van de Milieudienst, voorzitter van het regionale portefeuillehoudersoverleg Verkeer, vervoer, ruimtelijke ordening en economische zaken en voorzitter van het Madivo (portefeuillehoudersoverleg Maatschappelijke dienstverlening en volksgezondheid).

Verdiensten
Cilia van Weel heeft in haar periode als wethouder bijzonder veel betekend voor de Hoornse gemeenschap. Een aantal bijzondere verdiensten:
wijkgericht werken met als doel een schone, hele en veilige leefomgeving. Inmiddels is het wijkgericht werken in de hele gemeente ingevoerd. Zonder de inzet van Cilia van Weel zou de wijkaanpak niet zo succesvol zijn als het nu is. Zij is een ware ambassadeur voor het wijkgericht werken.
Cilia van Weel maakte zich sterk voor goede en voldoende speelgelegenheid voor de jeugd. Talloze speelplekken zijn aangelegd en vernieuwd, vaak in samenspraak met de kinderen in de buurt. Sinds mei 2005 kunnen inwoners van Hoorn klachten over de openbare ruimte melden bij de Buitenlijn. Eén centraal nummer voor ideeën en klachten over speelplaatsen, het openbaar groen, de wegen, de openbare verlichting enz. Cilia van Weel bepleitte de komst van het centrale meldpunt dat al snel een succes bleek te zijn. Gedurende haar hele wethoudersperiode was Cilia van Weel portefeuillehouder voor de kermis. De Hoornse kermis, een van de grootste binnenstadskermissen van Nederland, ging haar aan het hart. De kermis moest in haar ogen niet alleen gezellig en attractief, maar ook voordelig en veilig zijn.
Na veel strijd en discussie slaagde Cilia van Weel erin een weekendafsluiting van de Roode Steen in de zomerperiode voor elkaar te krijgen. In haar ogen is de Roode Steen de huiskamer van Hoorn, waar het verblijf een stuk aangenamer is zonder het geluid van autos en andere motorvoertuigen.

Maatschappelijke activiteiten
Van 1976 tot en met 1981 was Cilia van Weel actief als bestuurslid van het CDA in Beverwijk. Na haar verhuizing naar Hoorn in 1981 werd zij alk snel bestuurslid van het CDA, afdeling Hoorn. Zij stopte hiermee toen zij in 1990 raadslid werd. Op 9 juni 1978 werd in Hoorn het Comité Chili opgericht, een initiatief van vier Chileense families die in Hoorn terecht waren gekomen. Zij waren op de vlucht voor het regime van Pinochet in Chili. Het Comite Chili vestigde in Hoorn de aandacht op de politieke vluchtelingen en de situatie voor hun familie in Chili door actie te voeren, kranten uit te brengen en culturele manifestaties te organiseren. Cilia van Weel was van 1982 tot 1989 actief in het comité.
Van 1985 tot 1992 was zij gids voor de stadswandelingen van de Vereniging Oud Hoorn.
Van 1998 t/m 2003 was Cilia van Weel bestuurslid van de Stichting Vluchtelingenwerk /Bureau Nieuwkomers. Van 1999 t/m 2002 was zij bestuurslid van het Anti Discriminatie Bureau Noord-Holland Noord.
Van 2003 tot 2009 was Cilia van Weel lid van de Raad van Toezicht van RTV Noord-Holland, de publieke regionale omroep voor Noord-Holland. De Raad van Toezicht ziet toe op het directiebeleid en op de algemene gang van zaken binnen de omroep.

Ronald Witteveen
Ronald Witteveen kwam in oktober 1999 in de gemeenteraad voor de PvdA en werd in 2006 wethouder. Tot die tijd was hij werkzaam als leerkracht en directeur in het openbaar basisonderwijs. Zijn portefeuilles waren: welzijn, volksgezondheid, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, onderwijs en educatie, recreatie en sportactivering, integratie. Als wethouder was hij tevens lid van het algemeen en het dagelijks bestuur van de GGD Hollands Noorden en lid van het algemeen bestuur van het Openbaar Speciaal en Voortgezet Speciaal Onderwijs in West-Friesland. Ronald Witteveen stond aan de basis van het WMO-beleid en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hij zorgde voor nieuw beleid op het gebied van de gezondheidszorg en de huisvesting van het voortgezet onderwijs. Laatste wijziging van deze pagina: 26 maart 2010