Ingezonden persbericht

Leeuwarden, 26 maart 2010

Eerste generatie Associate degree studenten behaalt Bachelor aan Retail Business School Stenden

Op vrijdag 19 maart zijn aan de Retail Business School (RBS) van Stenden 12 managers van Maxeda en (voormalige) dochterondernemingen afgestudeerd met een Bachelor diploma Small Business & Retail Management. De groep managers van onder meer De Bijenkorf, Hema en Perry Sport is begonnen in het Associate degree (Ad) programma en heeft daarna gekozen voor verdieping van de eigen opleiding met de Bachelor SBRM. Het afstuderen is een bijzondere gebeurtenis, omdat dit de eerste generatie Ad-studenten is die met succes de studie met een Bachelor diploma heeft afgesloten. Voor één van de deelnemers werd de dag heel bijzonder; Jan Mordang, regiomanager van de HEMA, studeerde Cum Laude af.
Een deel van de Bachelors van de Retail Business School denkt de studie nog verder een vervolg te geven in één van de Masters van Stenden. De afgestudeerden hebben de opleiding duaal gedaan, dus in een combinatie van werken en studeren. De RBS biedt in de duale variant twee afstudeerniveaus, de tweejarige Associate degree (Ad) en de vierjarige Bachelor degree.
Duale opleiding sluit aan bij praktijk
Het duale programma van de RBS heeft een bijzonder karakter waardoor het voor managers (in opleiding) mogelijk is te studeren naast een dynamische baan in de detailhandel. In samenwerking met de bedrijven, in dit geval Maxeda, is een maatwerkprogramma ontwikkeld waarin studie en werk op een effectieve wijze wordt gecombineerd. Wellicht is dat de reden dat RBS Stenden op dit moment de grootste aanbieder in Nederland is van duale opleidingen in het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO).

Associate degree vergroot toegankelijkheid HBO-studies
In het studiejaar 2007 zijn in het HBO, pilots met Associate degree-programma's van start gegaan. Deze pilots hadden als (landelijke) doelstelling te onderzoeken of het mogelijk is om door middel van het tweejarige programma de toegankelijkheid van HBO-studies te vergroten. Het Ad-programma is een tweejarig onderdeel van een vierjarige hbo-Bacheloropleiding met een eigen graad: de Associate degree. De Retail Business School van Stenden hogeschool was één van de eerste aanbieders van deze nieuwe HBO-graad. De groep afstudeerders is een goed voorbeeld van deelnemers die wellicht anders niet aan een HBO studie waren begonnen. Een goed voorbeeld van hoe een hogeschool concreet kan bijdragen aan de scholingsgraad van het werkveld. Maxeda onderstreept het belang van opleiding: "Onze medewerkers bepalen het succes van Maxeda en onze winkelketens. Het duale opleiden is al jaren een belangrijke hoeksteen van het opleidingsbeleid."



Ingezonden persbericht