Gemeente Utrecht

Schriftelijke vragen inzake sportvelden Uithof, Utrecht

In de aanloop naar het bestemmingsplan Uithof de afgelopen jaren, is meermaals aandacht gevraagd door diverse politieke partijen (w.o. D66) voor de hoeveelheid, kwaliteit en continuïteit van de sportvelden op de Uithof. De wachttijden voor bv. de hockeyvelden zijn lang en ook de overige velden op Olympos zijn te weinig in aantal om aan de vraag te voldoe n. In de beantwoording van zowel mondelinge vragen van D66 in maart 2009 als schriftelijke vragen van D66 van april 2009 heeft het college beloofd om structureel overleg te plegen met de Sportraad en Olympos (en andere belanghebbenden) om zo goed mogelijk capaciteits- en benuttingsmogelijkheden te blijven onderzoeken. T.a.v. de benuttingsmogelijkheden ging dit met name over het feit dat de velden op de Uithof door de week zeer druk bezet zijn, maar bv. op zaterdag niet. Dit i.t.t. tot de velden van de 'burger'(of niet-studenten) sportverenigingen. Het college beloofde tevens om een overleg aan te gaan om voor de capaciteitsproblemen een integrale oplossing te zoeken.

De verplaatsing van de sportvelden van Olympos wordt binnenkort geregeld. Zo ook de noodzakelijke vervanging van de huidige hockeyvelden van USHC. D66 heeft gepoogd om op verschillende manieren hierover contact te krijgen met het hoofd huisvestingsbeleid van de Universiteit, maar zonder succes. Vandaar dat D66 het college de volgende vragen stelt:

1. Hoe is het overleg gelopen tussen het college en de universiteit t.a.v. de sportveldenverplaatsing, het capaciteitsprobleem en benuttingsmogelijkheden? Wat zijn de uitkomsten van dit overleg?
2. Welke integrale oplossingen zijn er besproken om aan het capaciteitsprobleem en de mogelijke oplossingen in de benutting, tegemoet te komen?
3. D66 blijft vernemen dat het overleg tussen de Universiteit en de sportverenigingen er niet of nauwelijks is. Hoe wilt u dit, in overleg met de Universiteit, oplossen?
4. De verplaatsing van de sportvelden zal geen uitbreiding zijn, zoals het er nu naar uit ziet. Volgens Olympos is er een oude kas nabij de Botanische Tuinen die niet in het bezit is van de Uithof, die eventueel aangekocht zou kunnen worden. Op die plek is er dan een ruimte voor een extra voetbalveld. Is dit idee op enig moment besproken met de Universiteit?

De wachtlijsten voor USHC bedragen zo'n 3 jaar voor 250 studenten. Men heeft de hoop, ambitie en de realistische verwachting om volgend jaar overgangsklasse te gaan spelen met de Heren 1 selectie. Dat zou een enorme stimulans zijn van de topsportambitie die D66 heeft en deelt met meerdere partijen in de raad. Wedstrijden in de Overgangsklasse dienen echter op een semi-waterveld of waterveld te worden gespeeld. De huidige velden van USHC zijn, na 15 jaar, aan vervanging toe. De huur die moet worden betaald door USHC voor de velden zou na 15 jaar voldoende moeten zijn om een kwaliteitsimpuls in de velden te financieren.

5. Is het college bereid om, ter invulling van de topsportambitie, de Uithof te verzoeken om een semi-waterveld aan te leggen?
6. Is het college bereid om, in overleg met de Uithof, alle creatieve ideeën in te zetten om meer hockeyvelden te realiseren op het sportcomplex?