Beslissingen van de Vlaamse Regering

26/03/2010 14:01

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Sinds 2001 bestaat Europese regelgeving om genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) op de markt te brengen. Landbouwers moeten de landbouwgewassen van hun keuze kunnen verbouwen, of dat nu genetisch gemodificeerde, conventionele of biologische gewassen zijn. Co-existentieregels moeten deze keuzevrijheid verzekeren en economische schade vermijden. Na advies van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, de MiNa-raad en de Permanente Werkgroep ICLB hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de algemene maatregelen vaststelt voor de co-existentie van genetisch gemodificeerde gewassen met conventionele gewassen en biologische gewassen . Tegelijk keurt ze ook opnieuw principieel het besluit goed dat de specifieke maatregelen vaststelt voor de co-existentie van maïsgewassen . Beide besluiten gaan nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Met het oog op het omzetten van de Europese richtlijn over de benaming van planten en andere organismen naar Vlaamse regelgeving, hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan vier besluiten over de reglementering van de handel in en de keuring van zaaizaden van groenvoedergewassen, oliehoudende planten en vezelgewassen; van zaaigranen en van groentezaden . De besluiten worden nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over de toekenning van een rentetoelage voor ondernemingen die lijden onder de verstoorde bereikbaarheid ten gevolge van hinder door openbare werken . De rentetoelage hinder openbare werken wordt uitgebreid naar de kredieten van zelfstandigen en kmo's die vóór de start van de openbare werken werden afgesloten voor beroepsdoeleinden, met voorbehoud voor de reeds aangegane kaskredieten. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. In 2009 ondertekende de Vlaamse Regering een eerste reeks Brownfieldconvenants. In een tweede reeks keurt de Vlaamse Regering nu het Brownfieldconvenant 'Bodemsanering Gasthuisstraat Temse' voorlopig goed en geeft ze het Agentschap Ondernemen opdracht om hiervoor de publieke consultatieronde te organiseren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege

Na advies van de bevoegde strategische adviesraden en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het tweede Protocol bij het Verdrag van Den Haag van 1954 over de bescherming van culturele goederen in geval van een gewapend conflict, en de bijbehorende memorie van toelichting. Het tweede aanvullende Protocol wil de tekortkomingen verhelpen die nog bestonden in het Verdrag. Zo wordt onder meer een categorie van 'versterkte bescherming' gecreëerd voor culturele goederen die van grote betekenis zijn voor de mensheid en wordt de notie van 'dwingende militaire noodzaak' omschreven. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering stelt Dirk Van Melkebeke , met ingang van 1 april 2010, aan als secretaris-generaal van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie .

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het personeelsstatuut van de gewestelijke ontvangers . De gewestelijke ontvangers aan wie een verlof voor opdracht van algemeen belang werd toegekend vóór 1 maart 2006 of van wie het verlof voor opdracht werd verlengd in de periode tussen 1 maart 2006 en 1 maart 2009, mogen dat verlof voortzetten onder de voorwaarden die van toepassing waren vóór 1 maart 2006.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering legt de nodige budgettaire middelen vast voor de organisatie van de verkiezingen van 14 oktober 2012 .

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters

Voor het slopen van een constructie, geïnventariseerd als bouwkundig erfgoed, kan pas een stedenbouwkundige vergunning worden afgeleverd na een onroerenderfgoedtoets. Daarbij wordt bekeken of het belang van het project waarvoor de sloopvergunning wordt aangevraagd, wel opweegt tegen het verlies van erfgoedwaarden. Het is het agentschap RO-Vlaanderen dat advies verleent. Om de adviesverlener toe te laten met voldoende kennis van zaken te oordelen, wijzigt de Vlaamse Regering nu opnieuw principieel het besluit over de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning . Hierdoor krijgt het adviesverlenend agentschap voor de onroerenderfgoedtoets een extra dossier en extra beeldmateriaal om de sloopaanvraag te kunnen beoordelen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

In uitvoering van het decreet over de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid stelde de Vlaamse Regering de vzw Vlaams Ouderen Overleg Komitee tot 31 december 2009 aan als Vlaamse Ouderenraad. Ondertussen is de vzw omgevormd tot vzw Vlaamse Ouderenraad. De Vlaamse Regering verlengt de aanstelling van de vzw Vlaamse Ouderenraad als Vlaamse Ouderenraad met één jaar, verleent de vzw een subsidie van 330.000 euro voor de werking in 2010 en machtigt de bevoegde minister de beheersovereenkomst met de Vlaamse Ouderenraad met één jaar te verlengen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op voorwaarde van een aantal aanpassingen stemt de Vlaamse Regering in met een gewijzigd koninklijk besluit over het rijbewijs voor voertuigen van categorie B . Het gaat onder meer om de beperking van het aantal begeleiders van een kandidaat in vrije opleiding tot maximaal 2, de beperking van de verlenging van het voorlopig rijbewijs en het feit dat gebrevetteerde rijschoolinstructeurs niet meer tegen betaling rijopleiding kunnen geven in de vrije opleiding.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een nieuw besluit tot vaststelling van de loodsgeldtarieven en - vergoedingen voor loodsverrichtingen in de loodsvaarwateren . Ze wijzigt ook het besluit tot invoering van een volumekorting op het loodsgeld . Het gaat om een verdere verfijning van de berekening van het loodsgeld op basis van de blokmaat en om het wegwerken van enkele onvolkomenheden. Het kortingspercentage van de volumekorting wordt vastgesteld op de omzet van de referentieperiode. Dit bevordert de klantvriendelijkheid en de transparantie voor de rederijen en scheespagenten die uit één besluit de te betalen tarieven kunnen afleiden.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist om de financiering en het onderhoud van de busstelplaatsen van De Lijn in Brugge, Overijse en Zomergem uit te voeren zonder toekenning van een vreemdvermogensgarantie gelet op het geringe voordeel ervan in de aanbestedingsprocedure.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'regionaal en specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein Zwartenhoek in Ham' met bijgevoegd onteigeningsplan.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van het geactualiseerde Sigmaplan en na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot defintieve vaststelling van volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische sector: regio Schelde-Dender 'Polder van Vlassenbroek, Grote en Kleine Wal, Zwijn en Groot Schoor' en 'Cluster Kalkense Meersen', en regio Waasland 'Durmevallei' .

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van het decreet rond het milieubeleid hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het Milieuhandhavingsprogramma 2010 en het huishoudelijk reglement van de Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving . Het Milieuhandhavingsprogramma bepaalt de prioriteiten voor dit jaar van de gewestelijke overheden belast met de handhaving van het milieurecht.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent voor 2010 algemene werkingssubsidies toe aan vijf Brusselse podia. Het gaat om de vzw Kaaitheater (605.000 euro), ion KVS (491.000 euro), vzw Flagey (532.000 euro werking en 532.000 euro huur), vzw Ancienne Belgique (770.000 euro) en vzw Beursschouwburg (298.000 euro).

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van het integraal waterbeleid werden de milieudoelstellingen vastgelegd voor oppervlakte- en grondwater die uiterlijk tegen 22 december 2015 moeten worden bereikt, en werd een voorstel gedaan voor milieukwaliteitsnormen voor waterbodems . Voor het vaststellen van die normen en na advies van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij wijzigt de Vlaamse Regering nu opnieuw principieel Vlarem I en Vlarem II. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel