Wereld Natuur Fonds Nederland
Miljoenen mensen in 125 landen doven licht om aandacht te vragen voor klimaat

Enthousiasme voor Earth Hour groter dan ooit

ZEIST - De Wereldwijde actie 'Earth Hour' van het Wereld Natuur Fonds (WNF) kan dit jaar rekenen op een grotere deelname dan vorig jaar. Vorig jaar deden 88 landen mee; nu zijn dat er 125. Vanaf 20.30 uur plaatselijke tijd, doen zowel particulieren als bedrijven en overheden het licht uit om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Ook in Nederland is het enthousiasme groter dan vorig jaar; bijna 3000 mensen hebben zich ook officieel aangemeld.

In veel meer landen dan vorig jaar worden overheidsgebouwen, monumenten en andere beeldbepalende plaatsen in het donker gezet. Met name op het Afrikaanse continent is de deelname groter (van 5 landen vorig jaar naar 14 nu). Ook zijn er op het noordelijk halfrond meer landen die meedoen. Traditiegetrouw is de deelname het grootst in Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en Brazilië.

Het licht gaat onder andere uit bij de piramides in Egypte, de Victoria-watervallen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, de Tafelberg in Zuid-Afrika, de Griekse Acropolis en het Parthenon, Buckingham Palace, de Golden Gatebridge, de Eiffeltoren, , de brug over Bosporus in Istanbul. Ook het hoogste gebouw ter wereld in Dubai doet het licht uit. In Europa doet Oostenrijk voor het eerst mee, met alle provinciehoofdsteden. In België doet een recordaantal van 290 gemeenten mee. Ook gaan daar alle 235.000 lampen langs de snelwegen uit.

In Nederland gaat in veel gemeenten een toren of kerk 'op zwart'. Bij de grote steden neemt Amsterdam dit jaar een voortrekkersrol: daar doven de lichten onder andere op de Zuidas, bij de ArenA, het Paleis op de Dam, Artis en Schiphol. Ook de horeca toont enthousiasme: veel restaurants en hotels serveren een diner bij kaarslicht. Onder de grote bedrijven die meedoen aan Earth Hour, zijn Unilever, ING, Rabo, ABN Amro en Ikea.

De duizenden Nederlanders zich hebben aangemeld bij het WNF, geven als motivatie op dat ze een leefbare wereld voor hun kinderen willen en dat ze een signaal willen afgeven richting politiek. Donald Pols, hoofd Klimaatprogramma van het WNF: 'Het is duidelijk dat de slechte afloop van de klimaattop in Kopenhagen mensen over de hele wereld dwars zit. De omvang die Earth Hour nu krijgt, is ook voor het Wereld Natuur Fonds als internationale organisatie uniek. Dit is een duidelijk signaal richting politiek.'

TenneT, de beheerder van het Nederlandse elektriciteitsnet, is voorbereid op mogelijke schommelingen in het elektriciteitsgebruik.Vorig jaar was er een daling te zien van 50 megawatt. Dat komt overeen met het gebruik van zo'n 500.000 lampen.