Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Diemen, 26 maart 2009

Driekwart van de werknemers ziet in 2010 verder herstel bij werkgever

Minder angst voor ontslag

De ontslagangst onder werkenden is fors gedaald aan het begin van 2010. Werknemers lijken volgens de Randstad Werkmonitor minder reden te hebben om bang te zijn omdat het bij het merendeel van de werkgevers economisch goed gaat.

Dit voorzichtige positieve sentiment op de arbeidsmarkt komt naar voren in de nieuwste Randstad Werkmonitor, uitgevoerd door Blauw Research en SSI ditmaal onder 810 werkenden. De ondervraagden zijn gemiddeld iets optimistischer over hun situatie, omdat het volgens 72 procent op dit moment bij hun werkgever economisch goed gaat. Ook denkt 73 procent van werkend Nederland dat de bedrijfseconomische situatie bij hun werkgever zich in het komende jaar ook goed ontwikkelt.

Positiever over werkgever
Ruim een jaar nadat de Nederlandse economie werd geraakt door de crisis, zijn werkenden positiever gaan denken over hun werkgever. Een kwart van de werknemers is zeer tevreden over hun werkgever, duidelijk meer dan de 19 procent positieve reacties die in maart 2009 werd genoteerd. De stijging van het aantal zeer tevreden werknemers is het gevolg van de genomen maatregelen tegen de crisis. De zeer tevreden werknemers zijn vooral te vinden binnen organisaties die goed presteren of waar de werkgever op een goede manier maatregelen treft tegen de crisis.

Baan wisselen vergroot vertrouwen
Recente baanwisselaars hebben meer vertrouwen in de arbeidsmarkt dan werknemers die niet in het afgelopen half jaar van baan zijn veranderd. Vier op de tien recente baanwisselaars zijn er zelfs sterk van overtuigd snel een nieuwe baan te krijgen. Zij hebben immers net laten zien dat het kan. Van de oudgedienden zijn slechts twee op de tien even optimistisch.

"Baan hebben is pluspunt"
"Werknemers zien de effecten van de crisis om zich heen en lijken de waarde van hun huidige werkplek daardoor hoger in te schatten", zegt algemeen directeur Chris Heutink van Randstad Nederland in een reactie op de onderzoeksuitkomsten. "Het feit dát ze nog een baan hebben in deze moeilijke tijd is voor veel werkenden al een pluspunt", aldus Heutink. Van de werkenden verwacht 85 procent dat de werkgever bij ontslag begeleiding biedt. Nog eens 73 procent vindt ook dat er scholing moet komen. "Ik vind het daarnaast heel positief dat driekwart van de werknemers zichzelf verantwoordelijk acht voor zijn of haar carrière. Dat besef moet er, nu de crisis nog steeds voortduurt, toe leiden dat iedereen de waarde van zijn CV eens tegen het licht houdt. En beoordeelt of hij nog behoefte heeft aan training en opleiding. Het is juist nu de tijd om aan je duurzame inzetbaarheid te werken."

Tevreden? Meer vertrouwen in eigen kansen
De onderzoekers keken ook naar de tevredenheid van werknemers, die de laatste tijd onder alle typen werknemers (jong, oud, man, vrouw, hoog en laag opgeleid) is gestegen. Daarbij bleek dat zeer tevreden werknemers meer vertrouwen in hun plek op de arbeidsmarkt hebben, minder ontslagangst hebben en minder de behoefte hebben om iets totaal anders te gaan doen. Opvallend is wel dat deze zeer tevreden werknemers vooral werken bij werkgevers waar het goed mee gaat. Ook staan ze vaker achter de acties die de werkgever onderneemt om de crisis het hoofd te bieden.

International Workmonitor
De Randstad Werkmonitor wordt sinds deze maand in 23 landen uitgevoerd. Behalve in Nederland en Duitsland, waar de Werkmonitor al langer gehouden wordt, zijn nu ook werknemers in andere Europese landen, Azië en Noord- en Zuid-Amerika ondervraagd. Hierdoor worden interessante verschillen zichtbaar in de gemoedssituatie van werknemers over de gehele wereld. Bijvoorbeeld: Aziaten zijn lang niet zo tevreden over hun baas als wij.



Ingezonden persbericht