Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 12 maart 2010

De wonderlijke amfibieën
Voorjaar op het landgoed Leyduin

Eén van de tekenen van de lente is het op gang komen van de trek van padden en kikkers. Boswachter Jeroen Engelhart van Landschap Noord-Holland organiseert op vrijdag 26 maart tussen 19.30 en 21.00 uur een excursie op het landgoed Leyduin. We gaan op zoek naar kikkers, padden en salamanders.

Amfibieën zijn wonderlijke dieren die soms op het water en dan weer op het land leven. In de winter past hun bloedsomloop zich aan de lage temperatuur aan en gaan ze in winterslaap. Inmiddels zijn ze door de hogere temperaturen weer actief geworden. Ze zoeken het water op waar ze zijn geboren. Daar zetten ze hun eieren af. Met een beetje geluk zien we de eiklonten van de padden of het kikkerdril drijven. Op het landgoed komen de kleine watersalamander, de bruine en groene kikker en de gewone pad voor. Een bijzondere soort is de rugstreeppad die zich in het voorjaar duidelijk laat horen. De boswachter weet er alles van. Ook voor kinderen is deze excursie heel geschikt.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel.088-0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. We verzamelen op het parkeerterrein van Leyduin aan de Manpadslaan 2 op de grens van Heemstede en Vogelenzang. Het ligt 2 km ten zuiden van NS station Heemstede/Aerdenhout, aan de westzijde van de Leidsevaart. Wij raden u af uw navigatiesysteem te gebruiken. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl
Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland