Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 24 maart 2010

Gemeentelijke energiebesparingscampagne start met gratis isolatie

Met het verloten van een gratis pakket aan isolerende maatregelen ter waarde van ¤ 10.000,-- start de gemeente Amersfoort samen met inwoners uit het Soesterkwartier met het project 'Energiebesparing in de wijk'. Op vrijdag 26 maart om 19.00 uur geeft wethouder Van 't Erve (Milieu) in de Emmaüskerk aan de Noordewierweg het startschot voor dit project.

Onder huiseigenaren in het Soesterkwartier verloot de gemeente een pakket van isolerende maatregelen ter waarde van ¤ 10.000,--. Eén woning, die door een notaris zal worden aangewezen, wordt volledig op kosten van de gemeente geïsoleerd. Soesterkwartierders kunnen zo in hun wijk meemaken wat er allemaal bij het isoleren van een huis komt kijken. Ook wordt er van de renovatie een film gemaakt. Alle huiseigenaren in het Soesterkwartier hebben een uitnodiging ontvangen om mee te dingen naar deze prijs.

Veel huizen in het Soesterkwartier zijn slecht geïsoleerd. Hierdoor is er veel warmteverlies en stoken inwoners relatief veel, met als gevolg een hogere energierekening en een grotere belasting voor het milieu. Onder de naam Duurzaam Soesterkwartier hebben inwoners uit de wijk besloten hun wijk duurzamer te maken. Dit initiatief sluit aan bij het project 'Energiebesparing in de wijken', waarin de gemeente, in samenwerking met regionale bedrijven, huiseigenaren in het Soesterkwartier het aanbod doet om vrijblijvend een gratis energieadvies op maat te laten maken. Dit geeft huiseigenaren inzicht in de mogelijkheden voor energiebesparing.

In het kader van het project 'Energiebesparing in de wijk' gaat de gemeente de komende twee jaar in wijken met veel woningen van voor 1980 (onder andere Berg-, Vermeer- en Leusderkwartier, Binnenstad, Hoogland en Liendert) actief met bewoners aan de slag om ze te motiveren en te helpen bij het energiezuiniger maken van hun woning. Het Soesterkwartier is de eerste wijk in die reeks.

De verloting van de prijs valt samen met de presentatie van een dakscan van alle Amersfoortse woningen. In december 2009 is vanuit de lucht van alle woningen een warmtescan gemaakt, waarop te zien is hoe goed de daken zijn geïsoleerd. De resultaten hiervan worden op 26 maart gepresenteerd. Vanaf 27 maart kunnen alle inwoners op www.amersfoort.nl/energiebesparing bekijken hoeveel energie er via hun dak verloren gaat.

Noot voor de redactie,