Dienstenbond CNV

Nieuws

25 maart 2010

Vakbonden: ABNAMRO Fortis spreekt met gespleten tong

De cao-onderhandelingen tussen ABNAMRO Fortis Bank Nederland (ABNAMRO FBN) en vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie/BBV en CNV Dienstenbond staan op scherp. Volgens de bonden spreekt de bank met gespleten tong en streeft zij naar een verslechterde, geïntegreerde cao voor de 30.000 werknemers.

Carla Kiburg, bestuurder FNV Bondgenoten: "Keer op keer is door de bank bevestigd dat de integrale cao vergelijkbaar en zeker niet onvoordeliger zou worden. Maar de aap is uit de mouw: het gaat de bank wel degelijk om bezuinigingen."
"We laten ons uiteraard geen rad voor ogen draaien", aldus Joop Hofland, belangenbehartiger van De Unie/BBV. "Na alle perikelen van de afgelopen jaren ligt onze prioriteit bij een goede, gelijkwaardige geïntegreerde cao voor de werknemers."
Sandra Hendriks, bestuurder CNV Dienstenbond, vult aan: "Wat de bank nu voorstelt leidt tot verslechterde arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers. Daar werken wij als bonden niet aan mee."

De vakbonden zien geen enkele reden om akkoord te gaan met ABNAMRO FBN's streven naar een structureel goedkopere cao. Temeer omdat leden van het Transitieteam - waaronder Caroline Princen en Gerrit Zalm - hun inkomenspositie zagen verbeteren. Daar bovenop verdwijnen de komende maanden circa 6.400 fte's waardoor circa 8.000 werknemers hun baan verliezen. Dit levert de bank op termijn een jaarlijkse, structurele bezuiniging op van circa EUR 350 miljoen.

"De bank moet zich aan haar belofte houden en de werknemers een nieuwe cao bieden gelijkwaardig aan de oude ABNAMRO-cao, die overigens heel marktconform is", aldus de bonden. "Bij Royal Bank of Scotland -die een deel van ABNAMRO heeft gekocht inclusief de medewerkers- kan het wel, waarom ook niet bij ABNAMRO FBN? Erg ongeloofwaardig voor een bank die zegt het beste met de mensen voor te hebben. Er moet weer rust in de tent komen, dat is in ieders belang: van de werknemers, de bank én de financiële sector als geheel."
Per brief hebben de vakbonden ABNAMRO FBN laten weten niet te komen naar de volgende onderhandelingsronde op donderdag 1 april. De werkgever dient wat de bonden betreft eerst met reële voorstellen te komen, die de belofte `comparable but not less favourable' gestand doen houden.

Lees ook de nieuwsbrief die naar onze leden is gestuurd: ABN AMRO en Fortis Bank Nederland bedriegen werknemers