Dienstenbond CNV

Nieuws

25 maart 2010

ABN AMRO en Fortis Bank Nederland bedriegen werknemers

Vanaf januari voeren CNV Dienstenbond en de andere bonden gesprekken met ABN AMRO en Fortis Bank Nederland over uw nieuwe en samengevoegde cao vanaf 1 maart 2010. Uitgangspunt is en blijft voor de vakorganisaties de afspraak: "Comparable, but no less favourable" (vergelijkbaar, maar niet minder voordelig), die gemaakt is met het Consortium in het najaar van 2007. Deze afspraak is in oktober 2008 herbevestigd door de nieuwe eigenaar van de combinatie, de Minister van Financiën, door de leider van het Transitie Team de heer Zalm en door mw. Princen als lid van het Transitie Team (o.a. verantwoordelijk voor HR). Uit de cao-voorstellen van de werkgever blijkt echter, dat uw nieuwe directie zich niet wenst te houden aan deze afspraak.

Eerste informatiebijeenkomsten
Nadat we in een eindspurt, begin dit jaar, overeenstemming over de nieuwe ISP-cao bereikten, zijn de voorbereidingen getroffen voor de cao-besprekingen. Alle partijen vonden dat dit een zorgvuldig proces moest worden. Daarom is begonnen met een grote informatieve sessie in aanwezigheid van alle kaderleden van de vakorganisaties, deskundigen van het bedrijf en van de werkgeversvereniging, met workshops over deelonderwerpen, zoals bijvoorbeeld pensioen en functiewaardering. In die sessie is ook aangegeven dat de cao van ABN AMRO marktconform is en dat de beloning van de Fortianen boven de mediaan van de markt ligt.

Vol goede moed gingen we op 16 februari 2010 de tweede infosessie in. Daar lichtte de werkgever zijn voorstellen aan de cao-commissies van de bonden toe. Hoewel de stemming goed was, bleek spoedig dat de voorstellen voornamelijk verslechteringen inhouden, voor zowel de Fortis Bank, áls de ABN AMRO medewerkers. Zonder enige vaste grond onder de voeten én zonder overgangsmaatregelen, ook een vangnet zoals bij het ISP - waar namelijk de E-cao van ABN AMRO de basis bleef- ontbreekt volkomen.

CNV Dienstenbond kan zich hierin volstrekt niet vinden, want
1. het is niet conform de afspraak "comparable, but not less favourable", en bovenal een vermindering van uw arbeidsvoorwaardenpakket, nu én in de toekomst;
2. het proces wordt met zoveel wijzigingen chaotisch, niet transparant, slecht controleerbaar en niet toekomstbestendig;
3. de voorstellen gaan volstrekt voorbij aan slechts enkele jaren geleden gemaakte afspraken over wijzigingen in pensioen en performance management;

4. het risico is groot dat het eindresultaat niet door de leden zal worden goedgekeurd.

Waarom zou u een offer moeten brengen?
Vanaf het najaar van 2007 probeert u bij zowel ABN AMRO, als bij Fortis Bank Nederland, de bank overeind te houden. Krijgt u eerst de Belgen en de Schotten over u heen. Dan dreigt de ineenstorting van de banken en volgt de plotselinge koerswending door de overname door de Nederlandse Staat. Enerzijds leverde dat opluchting op, maar ook de vraag hoe nu weer verder? U blijft de klanten nog steeds zo goed mogelijk bedienen, helpt mee bij de plannenmakerij voor de integratieprocessen, maakt kennis met mogelijke nieuwe collega's en neemt weer afscheid door beleidswijzigingen. Ondertussen werkt u keihard door om het bedrijfsresultaat zo goed mogelijk te houden, ondanks alle nieuwe eisen voor die nieuw te bouwen, transparant opererende bank.
En als dank mag u fors inleveren op uw arbeidsvoorwaarden en pensioen (zie ook www.cnvdienstenbond.nl voor de werkgeversvoorstellen "Integratie CAO - voorstellen voor CAO-onderhandelingen 16 februari 2010). Dat is onacceptabel en niet volgens afspraak. Temeer daar de heer Zalm en mevrouw Princen zelf genieten van juist een forse salarisverbetering met hun ABN AMRO contracten. De laatste reageerde hierop eerder in de Volkskrant ook met: "Waarom zou ik moeten inleveren?". Dat geldt echter nog harder voor de medewerkers, die part-noch-deel hebben gehad aan de overname, opsplitsing en de integratie.

Wat wil uw bond?
CNV Dienstenbond houdt vast aan de afspraak "comparable, but not less favourable", dus vergelijkbaar maar niet minder voordelig. Om het proces hanteerbaar te maken willen wij een basis vasthouden vanwaar uit we werken. In dit geval is het handig om de cao van ABN AMRO als basis te nemen, net zoals we gedaan hebben bij het ISP. Dan kunnen we goed inventariseren waar de verschillen zitten voor de Fortis-collega's en voor hen zodanig te-plussen-en-minnen, dat ze er uiteindelijk niet op achteruit gaan.
Dat is ook een hele moeilijke operatie. Dat weten we heel goed. Maar wel een met de minste kans op fouten, uitglijders en vooral met het beste zicht op de verschillen én de oplossingen daarvoor.

Maar hoe nu dan verder?

1. Nu willen we eerst dat de werkgever met ons hierover aan tafel gaat en de oude plannen laat varen. De bijeenkomst van 1 april a.s. zou in dit licht moeten staan. anders is er een onoverbrugbare kloof en heeft praten geen zin.

2. Van u willen we weten of we zo op de goede weg zitten. Volgende week kunnen leden en niet-leden de GevoelsThermometer bij ons invullen. Dat zal voor u bij ABN AMRO niet zo moeilijk zijn, maar laat het ons toch weten. Voor u bij Fortis ligt dat anders. Dat beseffen we heel goed. Ook onze vakbondskaderleden zitten er bovenop. En ook zij hebben aangegeven dat dit toch de beste weg is om te bewandelen. Maar we horen ook graag rechtstreeks van u zelf hoe u erover denkt. Meer informatie over deze thermometer volgt volgende week!

Geen cao?
Zolang er geen overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao, dan hebben de bestaande cao's nog een nawerking van één jaar. Weliswaar wijzigt de cao dan niet (dus ook geen loonsverhoging), maar de zittende en nieuwe medewerkers, moeten tijdens dat jaar nog onveranderd volgens de oude cao's worden behandeld. Na dat jaar, hier per 1 maart 2011, mag de werkgever nieuwe medewerkers van na die datum een eigen pakket aan arbeidsvoorwaarden voorstellen. Het zittende personeel houdt ook na die datum recht op de oude cao, in "bevroren toestand".

Uiteraard wordt het heel lastig voor ABN AMRO en Fortis Bank om twee zo verschillende cao's te moeten blijven uitvoeren. Daarom is CNV Dienstenbond er ook nog steeds voorstander van om één nieuwe cao voor iedereen te maken. Maar dan wel harmoniseren, zonder te verslechteren!

Vragen
Wij zullen u de komende periode goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Voor vragen kunt u terecht bij uw bestuurder Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. Laat vooral van u horen, want het gaat tenslotte om uw arbeidsvoorwaarden.