'Playful Living': een duurzame investering

26/03/2010 08:12

Kompan B.V.

Den Haag, 25 maart 2010

Partijen die betrokken zijn bij de ruimtelijke inrichting moeten in het belang van een duurzame samenleving nu eindelijk eens beter gaan samenwerken. Pas dan nemen wij de toekomst serieus en krijgen kinderen de plek die zij verdienen.

Dat bleek tijdens het ontbijtdebat dat woensdag 24 maart werd gehouden ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan van KOMPAN, een hoogwaardige dienstverlener op het gebied van ontmoetingsplekken in de openbare ruimte. Acht deskundigen uit verschillende vakgebieden discussieerden o.l.v. Peter Faber in de Haagse krachtwijk Transvaal. Centraal stond het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen naast de bekende thema's Planet, People en Profit, lag de focus op een vierde P, van 'Playful Living'.

In het gevecht om de vierkante meter is het niet altijd eenvoudig om een samenhangende speel- en ontmoetingsplek vorm te geven. Een plek met ruimte voor meerdere generaties en met een nadrukkelijke meerwaarde voor de buurt en de maatschappij. Alle deelnemers waren het eens over de noodzaak om bij nieuwbouwplannen en renovatieprojecten aandacht te vragen voor 'Playful Living' omdat dat bijdraagt aan een duurzame leefomgeving. We hebben het dan over een omgeving die aanzet tot beweging en ruimte biedt voor ontmoeting. Dit vraagt om creatieve en flexibele oplossingen en een herpositionering en bewustwording van ieders rol en positie.

De leefbaarheid van openbare ruimte is een verantwoordelijkheid die we samen dragen en dient als een vierde P toegevoegd te worden aan de reeds bestaande pijlers van duurzaam en verantwoordelijk ondernemen. Want als kinderen de ruimte krijgen om te spelen is onze maatschappij de grote winnaar; sociaal, maatschappelijk en economisch.

Het ontbijt werd afgesloten met de overhandiging van een cheque aan de Peter Faber Stichting die met acteerworkshops kansen biedt aan zogenaamde hangjongeren.

Aanwezigen waren: Marjone Steketee, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut. Radboud Engbersen, programmaregisseur bij de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), Omgevingstechnologe Karin Mulder, Antropoloog Leeke Reinders (TU Delft); Liliane Geerling, adviseur BVR; Bart van der Linden, directeur FSC-Nederland; Omgevingspsycholoog Camilla Meijer en Willem van Veenendaal, directeur KOMPAN Benelux/Duitsland.





http://www.kompan.com