Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

26-03-2010 ­

Drie Grontmij-inzendingen genomineerd voor De Vernufteling

Drie Grontmij-projecten zijn afgelopen week genomineerd voor De Vernufteling, de jaar- lijkse prijsvraag voor het meest vindingrijke project in de ingenieursbranche. De genomineerde projecten zijn: 'Waterkering eXtra', 'Ecodynamische verlichting' en `Voeding uit water'.

Alle drie de nominaties hebben de criteria voor De Vernufteling in zich. Ze zijn innova- tief, van economische waarde, technologisch geavanceerd en maatschappelijk relevant. In totaal zijn er 16 projecten genomineerd. Grontmij is het enige bedrijf met meer dan één nominatie.

De inzendingen in het kort
Innovatief waterkeren met eXtra
De klimaatverandering, een dalende bodem en een stijgende economische waarde van het achterland vragen om een verbetering van de hoogwaterbescherming in ons land. De technische innovatie eXtra is een zelfwerkende waterkering die bestaat uit verschil- lende elementen. Door verschillende elementen toe te passen, is het mogelijk om elke Grontmij Nederland Holding gewenste waterkerende hoogte te realiseren. B.V. Contactpersoon Koen van Korlaar Statutair gevestigd te De Bilt Ecodynamische verlichting Handelsregister 30161447 Ecodynamische verlichting is een nieuw concept voor openbare verlichting in natuur- gebieden. Deze verlichting houdt zoveel mogelijk rekening met de aanwezige flora en fauna in (beschermde) natuurgebieden. Met led-verlichting worden de verschillende lichtkleuren nagebootst die vergelijkbaar zijn met het licht dat op een bepaald moment in de natuur aanwezig. Maar ook krijgen sociale veiligheid en verkeersveiligheid aandacht in het concept, zodat een optimale afstemming wordt bereikt. Contactpersoon Frank Ruijsbroek

Voeding uit water
De vraag naar fosfor (fosfaat) neemt toe terwijl de wereldvoorraden eindig zijn. Fosfaat is een essentieel nutriënt voor de voedselproductie en een sleutelcomponent in mest- stof. Voeding uit water is een innovatieve manier om fosfaat terug te winnen uit rejectie- water (met ammonium en fosfaat belast afvalwater dat vrijkomt bij het ontwateren van vergist zuiveringsslib op een rioolwaterzuiveringsinstallatie). Contactpersoon Bert Geraats

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 1 juni op het legendarische voormalige cruise- schip de SS Rotterdam dat dienst deed als passagiersschip op de Holland-Amerika Lijn.







Referentienummer Pagina 2 van 2